Capital.ro scrisese încă de săptămâna trecută că la șefia ASF va fi Nicu Marcu, în dauna lui Daniel Zamfir.

Liberalii au discutat, marţi seara, în şedinţa Biroului Politic Naţional, despre nominalizările la şefia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Curtea de Conturi şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Înțelegere între PNL și PSD

Potrivit unor surse liberale, discuţiile au vizat identificarea unui candidat care să obţină votul de învestitură din partea Parlamentului pentru postul de preşedinte al ASF, astfel încât această poziţie să nu revină senatorului PSD Daniel Zamfir.

Liberalii îl au în vedere pentru această funcţie pe Nicu Marcu, fost deputat PNL.

Senatorul Daniel Zamir a confirmat înțelegerea dintre PNL și PSD, prin postarea de de Facebook în care arată că ”trocul propus de Orban a fost acceptat”.

”Nu pot să nu-mi ascund amărăciunea”

”Cred cu tărie că Manole (guvernatorul BNR, Mugur Isărescu – n.red.) a pus o vorbă bună aici.

P.S. Vreau să știți că nu mi-am făcut un scop în viață să fiu șef la ASF, dar nu pot să nu-mi ascund amărăciunea că trocul propus de Orban a fost acceptat…”, a scris Zamfir marți seară pe Facebook.

Trebuie precizat că senatorul Daniel Zamir s-a afirmat, prin activitatea sa parlamentară și publică din ultimii ani, ca un adversar de temut atât pentru proiectele Guvernului Orban, cât și pentru conducerea BNR.

Adversar al instituțiilor financiare

De asemenea, Zamfir și-a ridicat practic întreaga piață financiară în cap prin pachetul de legi ”anti-cămătărie”, pentru care s-a luptat asiduu în Parlament, în ciuda piedicilor venite inclusiv de la CCR.

Iar numirea sa la conducerea ASF ar fi reprezentat o mare problemă pentru instituțiile financiare din România, al căror adversar s-a dovedit a fi, ținând de fiecare dată partea clienților acestora.

Pentru Curtea de Conturi liberalii au dat într-o şedinţă anterioară un vot de susţinere pentru o posibilă candidatură de consilier Claudiei Boghicevici.

Surse liberale au precizat că șicMarian Petrache, preşedintele CJ Ilfov, şi-a depus candidatura pentru acest post.

La CNCD este posibil ca liberalii să le susţină pe Maria Moţa şi Claudia Popa.