Programul ‘Rabla’ va demara în cursul săptămânii viitoare, după ce se va încheia etapa de depunere a dosarelor de către colectori, a anunţat astăzi ministrul mediului, Rovana Plumb.

‘Vreau să menţionez că există bani pentru programul ‘Rabla’. De la începutul anului s-au încasat 238 milioane de lei din taxa auto şi timbrul de mediu, iar 184 de milioane lei au reprezentat restituiri către cei care au obţinut în instanţă acest drept. La acestea se adaugă veniturile din celelalte taxe colectate de către Administraţia Fondului pentru Mediu. Prioritatea zero pentru AFM în această perioadă este Rabla, restul programelor urmând să se deruleze prin POS Mediu’, a afirmat Plumb.

Potrivit ministrului, în ceea ce priveşte Programul ‘Rabla’, acesta va demara în cursul săptămânii viitoare, după ce se va încheia etapa de depunere a dosarelor de către colectori.

‘În cursul zilei de astăzi (marţi – n.r.), voi semna Ordinul privind derularea programului ‘Rabla’, mâine acesta va fi publicat în Monitorul Oficial, iar de joi începe etapa de depunere a dosarelor de către colectori sau REMAT-uri. Această procedură ar trebui să dureze maximum cinci zile, astfel încât începând de săptămâna viitoare programul va demara efectiv’, a explicat ministrul Mediului. În acest an, Ministerul Mediului va emite, prin intermediul AFM, 20.000 de tichete pentru Programul ‘Rabla’, dintre care 17.000 pentru persoane fizice/juridice şi 3.000 de tichete pentru instituţiile publice.

La cumpărarea unui autovehicul nou se va utiliza un singur tichet valoric, iar în maximum 45 de zile de la intrarea în posesia proprietarului, acesta îl poate depune la dealerul auto de unde se doreşte maşina nouă, se menţionează în proiectul de Ordin referitor la Programul ‘Rabla 2013’. În plus, pentru evitarea traficului cu tichete valorice, s-a decis ca termenul în care proprietarul unui autovehicul obţine certificatele de distrugere, de radiere şi tichetul să fie de maximum 10 zile.

Printre principalele schimbări survenite în programul ‘Rabla’ în acest an se menţionează faptul că pentru cumpărarea unui autovehicul nou se va utiliza un singur tichet valoric, faţă de trei tichete câte se utilizau în anii anteriori, iar valoarea acestuia este de 6.500 de lei, faţă de 3.800 lei cât valora în 2012.

În cazul achiziţionării unui autovehicul electric, care beneficiază de eco-tichetul de 2.500 de euro, se poate folosi şi voucherul primit în cadrul programului ‘Rabla’, în timp ce pentru stimularea achiziţionării autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul, gen Euro 6, Ministerul Mediului oferă posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 lei. La achiziţionarea unui autovehicul de acest tip, se poate acorda, pe lângă prima de casare, o reducere în cuantum de maximum 1.000 lei, rezultată prin cumulul a cel mult două eco-bonusuri.

Programul ‘Rabla’ din acest an, al cărui buget, în 2013, este de 135 milioane lei, se va desfăşura într-o singură etapă, iar termenul-limită în care acestea vor fi acceptate este 20 noiembrie, dată la care are loc şi încheierea sesiunii.

Conform datelor oficiale, la ora actuală, în Bucureşti există peste 400.000 maşini mai vechi de zece ani, urmat de judeţele Timiş, cu 130.000, şi Prahova, cu 110.000. Alte judeţe unde numărul maşinilor mai vechi de zece ani ajunge la 100.000 de unităţi sunt: Cluj – peste 100.000, Dolj – 100.000, Mureş – aproape 100.000.

Sursa: Agerpres