”Două măsuri brutale anunţate astăzi de Guvernul Tudose au efecte puternice asupra tuturor angajaţilor din România şi afectează milioane de participanţi care au contribuit la fondurile de pensii. Platforma România 100 se opune celor două măsuri brutale anunţate astăzi la începutul şedinţei de Guvern: cea prin care angajatorii vor plăti din 2018 taxa de solidaritate, adică o contribuţie asigurătoare pentru muncă de 2,25%, şi reducerea contribuţiei la Pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,7% începând de anul viitor. Guvernul a anunţat astăzi un atac final la pensiile private, după luni bune în care a minţit afirmând că nu va lua nicio măsură împotriva celor 7 milioane de români care au contribuit la fondurile de pensii private obligatorii”, se arată într-un comunicat al organizaţiei. 

Platforma România 100 apreciază că un alt efect ”distrugător” va fi asupra credibilităţii afacerilor pe termen lung în România şi asupra nivelului de risc asociat ţării noastre, inclusiv cu efecte semnificative asupra costurilor pentru noile împrumuturi necesare finanţării datoriei publice vechi şi a celei noi. 

”Discuţiile din acest an şi decizia de astăzi cu privire la Pilonul II de pensii arată lipsa de profesionalism şi de respect faţă de contribuabili, investitori şi în raport cu pieţele financiare. Guvernul actual introduce, din păcate, noi impozite prin care sancţionează, practic, angajaţii. Taxa de solidaritate, redenumită de Guvernul Tudose ‘contribuţia asigurătoare pentru muncă’, o nouă lovitură dată angajaţilor. Toţi angajaţii şi antreprenorii din România (microîntreprinderi, PFA-uri, afaceri de familie, societăţi medii şi mari) vor suferi în 2018 din cauza ‘solidarizării’ forţate propuse de Guvern. Toate aceste măsuri nu au fost prezentate în campania electorală şi arată o formă de disperare în ceea ce priveşte strategia fiscală. Asigurarea stabilităţii şi predictibilităţii fiscale este un principiu esenţial pentru dezvoltarea economică a ţării, stimularea investiţiilor şi crearea de noi locuri de muncă. Tocmai de aceea, Codul fiscal interzice introducerea unei taxe cu mai puţin de 6 luni înainte de aplicarea efectivă a acesteia”, conchide sursa citată. 

AGERPRES