Ordonanţa de Urgenţă care se referă la plata pe card a salariilor pentru angajaţii din sistemul bugetar va fi modificată în 45 de zile, astfel încât să permită beneficiarilor să opteze pentru achitarea drepturilor fie pe card, fie în numerar, după decizia Curţii Constituţionale, potrivit Finanţelor.

„Întrucât Curtea Constituţională a declarat ca fiind neconstituţionale prevederile art. 5-8 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 149/ 2007 privind aprobarea unor măsuri în domeniul finanţelor publice, prin care s-a creat cadrul legal pentru plata pe card a salariilor pentru personalul bugetar din municipii şi oraşe, Ministerul Finanţelor Publice va proceda, în condiţiile legii, la punerea de acord a prevederilor respective cu dispoziţiile Constituţiei”, a anunţat Ministerul Finanţelor.

Venituri mai mici din cauza comisioanelor

Curtea Constituţională a admis, în 16 iunie, că prevederile privind obligativitatea drepturilor salariale prin carduri este neconstituţională, iar decizia a fost publicată în Monitorul Oficial miercuri, 29 iulie. Curtea arată că angajaţii obţin venituri mai mici din cauza comisioanelor la retragerea de numerar, iar accesul la bani este condiţionat de existenţa bancomatelor. În plus, magistraţii constituţionali au arătat că titularii cardurilor nu pot folosi şi dispune de drepturile lor salariale în orice situaţie, deoarece există o limitare zilnică a retragerilor sumelor de bani al căror plafon este stabilit de bancă.

„În contextul noilor prevederi, care vor fi aprobate în termenul legal de 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, (…) instituţiile publice vor avea posibilitatea să opteze pentru achitarea drepturilor fie pe card fie în numerar”, se arată în răspunsul MFP.

„Comisioanele la retragerea de numerar de la ATM-uri variază între 0 şi 0,3%, în funcţie de politica instituţiilor de credit şi de negocierile purtate cu acestea de către şefii instituţiilor publice, mai arată MFP.

SURSA: Mediafax