Adrian Volintiru, fostul director general al Romgaz, susține că România vrea să fie hub energetic regional înainte de a se uita în urmă la strategia pe care trebuie să o aibă și care trebuie să fie integrată.

România vrea să fie hub energetic regional

”Din păcate România a fost trasă înapoi mulți ani tocmai din plenitudinea resurselor pe care le are la dispoziție. Văd cum țările din jur, precum Polonia Bulgaria, Grecia, Ungaria, tind să devină hub regional din cauza faptului că le-au lipsit resursele și au trebuit să se extindă în afară.

Un lucru foarte simplu și foarte trist în același timp pe care încă mai avem puterea de a-l corecta”, a spus Volintiru în cadrul Conferinței România – Hub Energetic European.

În opinia sa, toată lumea vrea eoliene, vrea fotovoltaice, vrea hidrogen, dar nu prea știe nimeni nici cât costă, nici ce înseamnă, nici capacitatea de absorbție în sistemul național de transport.

Greşelile făcute de România

”E foarte importantă strategia care ar trebui creată la nivelul Guvernului împreună cu specialiștii din societăți pentru că, din păcate, într-o guvernare anterioară mi s-a dat strategia României, care era gata făcută în minister, și doar trebuia să o traduc în maghiară pentru că aveam muți unguri în Mediaș fără să înțelegem ce ne privește și ce trebuie să facem noi pentru aia.

Această strategie integrată trebuie să primească absolut totul pentru că vă vorbeam de fabricile de hidrogen, de eoliene, de fotovoltaice, de ce punem pe luciul de apă etc.”, a spus Volintiru.

Acesta a afirmat că l-ar interesa ca România să aibă o strategie integrată, care să nu se mai schimbe de la ministru la ministru, ”să știm încotro mergem”.

”Îmi aduc aminte că anul trecut ministrul economiei, actualul ministrul al energiei (Virgil Popescu, n.r.), a avut o idee fantastică: ne-a cerut o strategie de dezvoltare a companiei pe următorii ani. Nu am putut să îi dăm o strategie pentru că trebuia să o dăm într-o lună și jumate iar CA-ul mi-a cerut-o în două săptămâni ca să o studieze o lună.

Dar atunci au apărut dintr-o dată niște obiective strategice, lucru care mie mi s-a părut absolut salutar . Această omogenitate energetică a României trebuie să fie de fapt primul pas pentru a deveni inclusiv un hub energetic, dacă asta ne dorim”, a concluzionat Adrian Volintiru.