Euroins  vrea „să ajute”  românii să plătească sute de milioane de euro chiar cu banii  românilor, folosind o firmă înregistrată și controlată din Bulgaria. Propunerea despre care Euroins a vorbit insistent în ultima perioadă constă, de fapt, în câteva pagini trimise mai multor autorități ale Statului român prin care bulgarii spun că vor relua vânzarea de asigurări în România, de data aceasta nu printr-o firmă înregistrată la noi în țară și supravegheată de ASF ci printr-o entitate din Bulgaria supravegheată de autoritățile de acolo, care s-au remarcat cu mai multe ocazii prin “flexibilitatea” cu care tratează eventualele probleme pe care le întâmpină companiile bulgărești din domeniul financiar. 

Banii pentru plata daunelor nu ar veni de la grup sau dintr-un contract de reasigurare, așa cum au lăsat de înțeles, ci din viitoarele încasări ale noii societăți. Altfel spus, salvează situația, creată tot de ei prin aducerea Euroins în stare de faliment, cu banii românilor. Amintim că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a identificat un deficit de capital de solvabilitate(SCR) de peste 400 de milioane de euro la Euroins, acesta fiind principalu motiv pentru care i-a și ridicat autorizația de funcționare. Altfel spus, plata unor obligații de peste 400 de milioane de euro (mai ales daune) nu a putut fi garantată de Euroins, așa cum prevede legislația în vigoare.

Nu în ultimul rând, în ipoteza în care societatea pe care bulgarii vor să o aducă în România ar da și ea faliment, clienții și păgubiții din accidente cu șoferi asigurați RCA la respectiva firmă s-ar afla în fața unei situații cu mult mai grave, în condițiile în care nu se vor mai putea adresa Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) pentru plata despăgubirilor și vor fi nevoiți să ceară plata daunei organismului de garantare din Bulgaria, misiune dacă nu imposibilă extrem de dificilă și costistitoare, nu doar pentru că vorbim despre altă țară ci și pentru că disponibilitățile și posibilitățile de finanțare ale fondului din Bulgaria sunt cu mult sub cele ale FGA. 

Ce a propus Euroins și cum ignoră legile Statului român?

Într-un document de doar câteva pagini trimis mai multor autorități din România și Bulgaria, Euroins, prin CEO-ul grupului Euroins Insurance Group (EIG), propune un “plan” în patru pași, care, printre altele, face abstracție de faptul că Euroins România face obiectul unei decizii asumate de o instituție independente a Statului român (conform legii asupra deciziilor ASF nu poate interveni nicio altă autoritate, atât timp cât reprezentanții Autorității sunt în exercitarea prerogativelor). Așadar, uitând că Euroins România lasă în urmă un deficit de 400 de milioane de euro și că aceeași societate a hotărât unilateral și, ulterior, în ciuda voinței autorităților române, să transfere în Bulgaria, printr-un reasigurător din grup, și rezervele de daună pe care le mai avea, bulgarii propun urmatoarele:

  • Împărțirea portofoliului Euroins  România în două grupe: daune înregistrate înainte de 17 martie 2023 (data publicării în MOO a deciziei ASF) și daune înregistrate între 17 martie și momentul când se va face transferul portofoliului către noua firmă venită direct din Bulgaria și supravegheată de acolo
  • Transferarea portofoliului de daune vechi către Euroins Insurance Group AD (Uitând că Euroins România a făcut deja acest lucru, transferând însă și rezerva de daune împotriva voinței ASF și folosind inclusive o clauză care prevede că EIG RE va fi scutită de obligațiile de plată a daunelor și va rămâne, însă, cu toate activele, dacă Euroins România este sancționată administrative, ceea ce s-a întâmplat).
  • Transferarea portofoliul de după 17 martie către o societate care să activeze în România în baza FOS (adică să încaseze bani de la șoferii români desi va fi supravegheată din Bulgaria).
  • Obținerea tuturor avizelor necesare pentru ca noua seocietate să activeze în România

Altfel spus, grupul Eurohold rămâne și cu rezervele de daună ale vechii societăți, dar și cu o societate nouă , cu un portofoliu semnificativ, autorizată să funcționeze. Practic, noua societate va fi cea care va plăti daunele, și nu grupul Eurohold sau alți acționari.

Euroins promite că va fi, după ce și-a pierdut autorizația, ce n-a fost până acum: Un bun plătitor

În esență, bulgarii promit că vor fi de acum înainte ce nu au fost niciodată, adică plătitori fără cusur, Vă prezentăm mai jos o istorie a Euroins, societate sancționată constant încă de la debutul pe piața din România, în 2008. La patru ani după ce a început să funcționeze din plin sub acționariat bulgăresc, Euroins face și obiectul primei sancțiuni majore. Societății I se interzice temporar dreptul de a mai vinde RCA, iar directorului Mihnea Tobescu i se aplică o amendă de 50.000 de lei, într-o perioadă în care amenzile date direct conducătorilor nu erau deloc o obișnuință. Șefului departamentului daune I se retrage aprobarea, o măsură în premieră pentru piața locală, cu excepția celor luate împotriva societăților care intraseră până atunci în faliment. ASF impune primul plan de măsuri pentru societate. 

“Măsurile se referă, printre altele la revizuirea de către EUROINS a instrucțiunilor, procedurilor sau normelor de constatare și lichidare a daunelor, stabilirea corespunzătoare a cuantumului despăgubirilor în conformitate cu reglementările în vigoare, respectarea termenelor de plată a dosarelor de daună, informarea sau notificarea asiguraților cu privire la respingerea pretențiilor de despăgubire.”, consemnează documentele vremii. 

De ce a luat supraveghetorul aceste măsuri? Răspunsul este în comunicatul de presă emis cu această ocazie:

  • reglementările și instrucțiunile de constatare și lichidare a daunelor nu sunt adecvate;
  • a fost diminuat în mod nejustificat cuantumul despăgubirii față de valoarea rezultată din documentele existente la unele dosare de daună;
  • plata unor dosare de daună către păgubiți s-a făcut cu întârziere față de termenele prevăzute de normele legale;
  • au fost identificate dosare de daună în care partea prejudiciată nu a fost notificată cu privire la respingerea pretențiilor de despăgubire și la motivația respingerii.

Cele doar câteva zile în care Euroins nu a mai avut voie să vândă RCA nu au convins societatea să își reformeze major activitatea, iar vechile obiceiuri au fost curând reluate. Conflictele cu service-urile se întețeau, în timp ce compania creștea, iar gestionarea daunelor devenea o sarcină din ce în ce mai grea pentru departamentele subcalibrate ale Euroins.  După încă aproximativ patru ani, în  octombrie 2015, Euroins face obiectul unei alte măsuri semnificative a ASF. Între timp, societatea profitase de ieșirea din piață a celui mai mare concurent, Astra Asigurări( intrata în administrare special în 2014 și în faliment în 2015), ocazie cu care prețurile au crescut, permițând Euroins să încaseze mai mult fără a pierde cotă de piață, ba chiar câștigând teren față de concurenți. 

Euroins a intrat în procedură de redresare financiară în octombrie 2015, pe bază de plan, în urma unei decizii a Autorității de Supraveghere Financiară, care a constatat că managementul Euroins a supraevaluat activele și cheltuielile de achiziție ale companiei, a subevaluat rezervele tehnice și a înregistrat dosare de daună fără rezerve sau cu rezerve insuficiente.

O lună mai târziu, autoritatea a anunțat că societatea își va majora capitalul social cu 400 de milioane de lei în următoarele 12 luni, din care 200 milioane de lei până la 31 decembrie 2015, iar diferența până la finele acestui an, dacă mai este cazul. Operațiunea era parte a planului de redresare financiară aprobat de ASF. Primii 200 milioane de lei au intrat în conturile companiei în aprilie 2016 și capitalul a fost majorat de la 230,5 milioane de lei la 430,53 milioane de lei. Abia în 9 februarie 2017, ASF anunță că societatea a reușit să aducă încă 100 de milioane de lei ca aport la capital și să iasă astfel de sub planul de redresare. 

În tot acest timp, societatea a continuat să acumuleze cotă de piață, beneficiind de prăbușirea unui alt mare concurrent, Carpatica Asig, falimentat în 2016.  Altfel spus, a fost nevoie de un an și jumătate pentru ca Euroins să își îndeplinească obligațiile, iar atunci când a făcut-o era altă societate, cu o expunere mai mare. Aceste “păsuiri” uriașe constituie, poate, cea mai mare slăbiciune a celor care au controlat Euroins și nu doar Euroins în acea perioadă.  

Urmează o perioadă în care Euroins anunță că trece prin “îmbunătățiri” majore, care, cel puțin pe termen scurt, au fost de fapt măsuri daunătoare pentru păgubiți. Amintim doar două situații, relatate la vremea aceea de presă: modernizarea call center-ului dedicat programărilor pentru constatarea daunelor și o restructurare fără precedent a rețelei de constatori de daună. Prima acțiune, relata presa, s-a soldat cu un blocaj major, în condițiile în care timp de câteva luni programarea la constatare a fost un coșmar, timpul legal fiind depășit și cu săptămâni. A doua acțiune, declanșată de recent numitul șef al departamentului daune, adus din grupul VIG, a luat prin suprindere pe toată lumea având, pe termen scurt și mediu același efect ca modernizarea call-center-ului, adică întârzieri în gestionarea dosarelor de daună. Martin Hashka, noul șef de la daune, a decis să concedieze aproape toți constatorii deși, culmea, societatea fusese atenționată de ASF că are o structură de personal subdimesnionată din acest punct de vedere. Între timp, reclamațiile făcute de păgubiți la ASF explodează, ca și dosarele din instanță care vizau Euroins. 

Ajungem în 2020, adică după încă aproximativ patru ani de la ultima sancțiune majoră, când ASF ia o nouă decizie de amploare în legătură cu Euroins. Este retrasă aprobarea întregii conduceri, în frunte cu directorul Mihnea Tobescu, societatea este amendată cu 2,1 milioane de lei și este pusă sub un nou plan de măsuri. Mai mult, în premieră, este desemnat FGA ca administrator temporar al societății. Nici de această dată ASF nu reușește să meargă până la capăt cu sancțiunile, întrucât administrarea FGA nu a fost independentă ci împreună cu conducerea interimară desemnată de acționar. Altfel spus, accesul la situația reală a societății (altfel recunoscută pentru că întârzia sau refuza să pună la dispoziție documentele cerute) nu a fost complet. 

În urma verificării, ASF a constatat o serie de deficienţe, în special cu privire la calculul rezervelor tehnice la data de 31 martie 2020, precum şi înregistrarea eronată a unor operaţiuni de recunoaştere a comisioanelor din reasigurare. „, arată un comunicat de presă.

Nici un an și jumătate mai târziu dispare de pe piață și City Insurance, alt concurent redutabil al Euroins iar, ca și în precedentele ocazii similare, Euroins profită. De această dată, creșterea tarifelor RCA a fost atât de mare, încât veniturile societății explodează, doar faptul că în piață au revenit și jucători mari, cum ar fi Groupama sau Allianz Țiriac, făcând ca asigurătorul cu acționariat bulgar să nu ajungă la cote de piață fără precedent. Euroins reușește să facă și o majorare de capital de aproximativ 50 de milioane de euro și să își restabilească temporar indicatorii. 

De această dată, ASF nu mai lasă Euroins să repete exeperiențele anterioare și intră într-o perioadă de controale intense. Datele publice arată că, între iulie 2020 și ianuarie 2023 au fost aplicate 17 sancțiuni cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei. Motivele sancțiunilor acoperă practic toată gama de abateri prevăzute de legislație, de la întârzieri la plata daunelor și plăți parțiale până la neconstituirea de rezerve, încălcarea normelor de solvabilitate sau lichiditate, neraportarea unor dosare sau refuzul de a pune la dispoziție documente. Este sancționată în trei rânduri și actuala șefă Euroins, Tanja Blatnik. După cum relata Capital toate aceste sancțiuni au fost confirmate și de instanțe. Practic, în ultimii doi ani, Euroins a fost controlată lunar, în toate aspectele activității sale, find pentru prima dată când ASF are la dispoziție un tablou cât de cât complet al situației companiei de asigurări.  

Drept la replică din partea Eurohold Bulgaria AD

„Atât România, cât și Bulgaria, sunt țări membre ale Uniunii Europene, iar afirmațiile despre autoritățile de supraveghere din țara vecină ar trebui și dovedite cu fapte concrete.

În România vând deja asigurări diverse, dar mai ales RCA, o sumedenie de societăți înregistrate în Austria, Irlanda, Grecia, Cipru, iar în sistemul bancar avem o bancă olandeză care funcționează în acest mod.

Este vorba de un sistem introdus de Uniunea Europeană de mai mulți ani și care permite societăților financiare (de la bănci și fonduri de investiții până la companii de asigurare și fonduri de pensii) să își desfășoare activitatea în oricare dintre țările care fac parte din Spațiul Economic European (SEE) fără a fi nevoie să fie înregistrate și supravegheate de autoritățile din respectiva țară.

Euroins Insurance Group are active de aproape 2 miliarde de euro, iar răspunderea pentru distrugerea Euroins Romania revine Autorității de Supraveghere Financiară, prin decizia din 17 martie.

Deficitul de capital de solvabilitate fusese soluționat prin contractul de reasigurare cu EIG Re, din 17 februarie 2023, despre care ASF a fost notificată oficial și în baza căruia Euroins a plătit daune în valoare de 450 de milioane de lei de la începutul anului și până pe 17 martie, când a fost oprită de ASF.

Pentru conformitate, Eurohold Bulgaria AD a propus transferul ÎNTREGULUI PORTOFOLIU de daune al Euroins România către EIG Re, repetăm: TOATE daunele, astfel că EIG Re se angajează să acopere TOATE plățile anterioare și curente de daune. Plata pentru acestea reprezintă toate activele existente ale Euroins România.

Eurohold Bulgaria AD este un grup energetic și financiar de frunte care operează în Europa Centrală, de Est și de Sud-Est, are active financiare în valoare de 1,93 miliarde de euro și este listat la Bursa de Valori din Bulgaria și Varșovia. Eurohold operează în 11 țări, deservind un total de 7 milioane de clienți, dintre care 3 milioane sunt gospodării bulgare care primesc energie electrică de la cel mai mare grup energetic din Bulgaria, Electrohold.

Afirmațiile ASF despre lipsa lichidității și contractele de reasigurare sunt rău-intenționate. Rezervele de capital pot fi formate din capitalul subscris și vărsat, pe care Euroins România l-a crescut în mod repetat în ultimii 10 ani, plus contracte de reasigurare, precum și obligațiuni și alte instrumente financiare, care pot fi convertite în numerar foarte rapid”, a transmis compania prin intermediul unui comunicat.