Guvernul va sprijini fermierii printr-un sistem de garanţii de stat pentru susţinerea producţiei, dar va introduce şi mecanisme împotriva concurenţei neloiale, precum şi de compensare a subvenţiilor cu datoriile bugetare, a declarat, miercuri, premierul Emil Boc.

El a precizat că toate aceste măsuri vor fi incluse într-un memorandum şi aprobate în şedinţa de duminică a Guvernului, informează Mediafax.

„Am decis ca duminică să adoptăm, prin memorandum, şi măsurile negociate cu reprezentanţii fermierilor, pentru a-i putea să-i sprijinim, inclusiv printr-un mecanism al garanţiilor de stat pentru susţinerea producţiei, dar şi prin alte mecanisme adiacente de a încuraja producţia românească, de a-i proteja de concurenţa neloială. Mă refer aici la ce se întâmplă în materia laptelui, când lapte nu de calitate ajunge în România prin încălcarea prvederilor legale. Vom concepe şi un mecanism de compensare a subvenţiilor pe care le au de primit cu datoriile pe care ei le au la bugetul de stat, astfel încât situaţia să fie rezolvată”, a spus Boc, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern.

Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, şi cel al Finanţelor, Gheorghe Pogea, s-au întâlnit, miercuri, cu fermierii şi au discutat problemele cu care aceştia se confruntă şi care au determinat protestele organizate în Bucureşti.

La finalul discuţiilor, Pogea, a declarat că problema compensării obligaţiilor fiscale pe care fermierii le au faţă de stat în raport cu subvenţiile pe care Ministerul Agriculturii, prin APIA, trebuie să le plătească va fi rezolvată.

De asemenea, Gheorghe Pogea a anunţat că toate obligaţiile de plată, de 1,12 miliarde de lei pe care Ministerul Agriculturii trebuie să le facă prin APIA vor fi plătite integral până pe 30 iunie.

Aproximativ 1.200 de fermieri din 25 de judeţe au protestat, miercuri, în faţa Guvernului, cerând alocarea de subvenţii compensatorii şi verificarea calităţii laptelui care intră în România. Alte câteva zeci de fermieri au protestat în faţa Ministerului Agriculturii.

SURSA: Mediafax