Noul guvern german condus de Angela Merkel va iniţia de la 1 ianuarie un program de reduceri de taxe şi impozite. Obiectivul planului este acela de a lăsa în economie circa 8,48 miliarde euro, în speranţa relansării creşterii economice.

Principalii beneficiari ai modificărilor legislative vor fi patronii de hoteluri, de restaurante, părinţii şi cei care au de primit moşteniri.

Modificările cuprinse în Legea Accelerării Creşterii – aşa cum a fost denumit documentul care aduce modificările – constituie cel de-al treilea pachet de stimulare a economiei germane de la începutul crizei până în prezent. Modificările vor intra în vigoare de la 1 ianuarie, după ce vor fi aprobate de parlamentul german.

Potrivit proiectului, cetăţenii vor avea cu 4,6 miliarde euro mai mult. Prima măsură cu impact în această direcţie este majorarea alocaţiei pentru copii de la 164 la 184 euro (pentru primii doi copii), de la 170 la 190 euro (pentru al treilea copil) şi de la 195 la 215 euro pentru ceilalţi copii, începând cu al patrulea.

Toate localurile care funcţionează în regim hotelier vor beneficia de pe urma reducerii TVA aplicabile pentru serviciile lor de la 19% la 7%. Ca urmare a acestei măsuri, un miliard de euro va rămâne industriei hoteliere în loc să fie luat de stat. Opoziţia socialistă a criticat această măsură, acuzând faptul că în general, această reducere nu se va simţi în facturile clienţilor. Guverul a motivat această măsură prin necesitatea de a stimula turismul german în faţa competiţiei din restul Europei.

Alte 2,4 miliarde euro vor rămâne la companii ca urmare a reducerii mai multor taxe. Reduceri semnificative se vor aplica în cazul taxelor pentru moştenirile de companii. De reduceri vor beneficia în mod special rudele de gradul I şi II.

Potrivit declaraţiilor guvernanţilor de la Berlin, reducerile programate pentru 2011 vor fi mult mai consistente, urmând să lase economiei circa 24 miliarde euro.