Experţii Comisiei Europene au declarat ambrozia plantă de carantină cu pericol biologic, însă în România face ravagii. Parlamentarii au scris o lege care  prin vor să îi oblige pe proprietarii terenurilor pe care creşte această plantă să o cosească, să o smulgă din radacină sau să o erbicideze. Amenzile sunt între 1.500 lei şi 10.000 lei la persoane fizice şi 10.000 lei – 50.000 lei la persoane juridice. Verificările ar urma să fie făcute de inspectori ai primariilor, Direcţiilor pentru Agricultură, Gărzii de Mediu sau APIA.

Ce e ambrozia

Ambrozia  este o buruiană invazivă originară din America de Nord. Crește pe marginea drumurilor, pe ogoare, prin culturi de trifoi, ruini și locuri lăsate în paragină (de aici denumirea populară: iarbă de paragină, iarba pârloagelor, floarea pustei).
A fost introdusă în Europa cu diferite cereale, fiind semnalată pentru prima dată în 1863 în Germania.  Ambrozia este cea mai alergenică plantă din România. Polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă polinoze (rinită alergică, conjunctivită alergică, astm, leziuni urticariene de contact) la sfârșitul verii – începutul toamnei, fiind unul dintre factorii agravanți ai astmului bronșic
Cei mai afectaţi de alergia la ambrozie sunt bolnavii de astm, care în cazul declanşării unor crize, pot ajunge chiar la urgente. Specialiştii spun că, mai devreme sau mai târziu, toate persoanele expuse zilnic la acest gen de polen vor ajunge alergice.

În România, planta s-a aclimatizat recent – răspândirea sa a fost ajutată de încălzirea globală. În contextul încălzirii globale a crescut foarte mult producția de polen de ambrozie. Cantitatea de polen se dublează în perioadele de secetă și temperaturi crescute. Persoanele sensibile au probleme toată vara din cauza acestui polen, cele mai frecvente simptome fiind strănuturile, rinoreea, congestia nazală, conjunctivita alergică, manifestată prin lăcrimare, prurit și eritem ocular. De asemenea, la persoanele care smulg ambrozia poate apărea dermatita de contact. 

 

Polenul de ambrozie este foarte fin şi vântul îl diseminează foarte repede. Înainte era ţinută sub control, cosită şi foarte rar ajungea să emită polen. Ea înfloreşte abundent acum şi de aceea produce mult polen. Este o plantă foarte veche, pe care o găsim de mult timp la noi, însă nu făcea atâtea probleme, pentru că nu erau lăsate terenurile pârloagă şi se erbicidau rambleurile căii ferate. Acestea erau întreţinute, curăţate de buruieni. Ambrozia apare în zone aride, mai dure, mai pietroase, foste şantiere.

Ambrozia nu este recunoscută, oficial în România, ca plantă de carantină cu pericol biologic, aşa cum se întâmplă în străinătate, unde e combătută de autorităţi. Reprezentanţii Agenţiei pentru Mediu spun că planta poate fi combătută prin cosiri repetate ale culturii, prin smulgerea din grădini sau a erbicidării cu substanţe specifice.

Polenul de ambrozie dispare numai atunci cănd temperaturile scad sub 9 grade Celsius. Dacă vă stiţi alergic la polen, suferiţi de astm bronsic sau aveţi probleme cu glanda tiroidă, staţi cât mai departe de această plantă periculoasă. Persoanele sensibile ar trebui să iasă rar din casă, iar la întoarcere să-şi scuture bine hainele.