Denunțul a fost depus luni dimineață de Platforma România100, împreună cu alte 16 organizații civice.

Platforma România100, împreună cu alte 16 organizații civice, a depus luni dimineață la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, un denunț prin care se solicită începerea urmăririi penale pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu împotriva prefectului Capitalei, Speranța Clișeru, și a ministrului de interne, Carmen Dan, potrivit Digi24.

„Ca urmare a violențelor extreme din noaptea de 10-11 august am înregistrat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție un denunț prin care se solicită începerea urmăririi penale pentru săvârșirea infracțiunilor de: abuz în serviciu, comisă de Prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, și persoanele din conducerea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române și Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București care au dispus și gestionat din punct de vedere operativ modul de intervenție a forțelor de ordine împotriva manifestanților pașnici care au participat la protestul autorizat din data de 10 august 2018 desfășurat în Piața Victoriei din București; purtare abuzivă, constând în insultele, amenințările și lovirile exercitate de lucrători din cadrul Jandarmeriei Române față de cetățenii români pașnici care au participat la protestul din data de 10 august 2018”, se arată într-un comunicat al Platformei România100.

Potrivit sursei citate, modul în care a fost dispusă și gestionată din punct de vedere operativ intervenția forțelor de ordine împotriva manifestanților pașnici constituie „o încălcare clară a dispozițiilor legii care guvernează funcționarea Jandarmeriei (Legea nr. 550/2004)”.

„Având în vedere consecințele deosebit de grave – aproximativ 500 de răniți, dintre care 70 au necesitat internare – fapta Prefectului Capitalei și a Ministrului de Interne este un abuz în serviciu și trebuie sancționată ferm. Mai mult, modul în care a fost comandată intervenția Jandarmeriei împotriva manifestanților arată clar o deturnare a acestei instituții de la păstrarea ordinii publice la descurajarea oricăror proteste împotriva guvernării actuale. Din păcate pentru guvernarea actuală, românii nu s-au lăsat descurajați și au revenit și a doua zi pentru a-și arăta indignarea”, se precizează în comunicat.

Cele 17 organizații au solicitat și începerea urmăririi penale și pentru săvârșirea infracțiunii de purtare abuzivă de către „lucrătorii” din cadrul Jandarmeriei, pentru „insultele, amenințările și lovirile exercitate de către aceștia față de cetățeni pașnici care au participat la protestul din data de 10 august 2018”.

„Suntem convinși că o parte dintre jandarmii prezenți vineri seara în Piața Victoriei și-au exercitat profesia cu bună-credință. În schimb, există și jandarmi care au folosit gratuit violența, de multe ori împotriva unor persoane pașnice ori lipsite de apărare. Aceștia din urmă trebuie identificați rapid și trași la răspundere, pentru a restabili încrederea în Jandarmerie”, se mai arată în comunicat.

„Considerăm că intervenția în forță realizată de către trupele jandarmi împotriva tuturor protestatarilor din Piața Victoriei în noaptea de 10-11 august constituie o încălcare gravă a principiilor constituționale privind libertatea întrunirilor și libertatea de exprimare, întrunind în același timp elementele constitutive ale infracțiunilor de abuz în serviciu și purtare abuzivă. O astfel de acțiune din partea unor instituții de forță a statului român nu poate fi tolerată, și, drept consecință, ne exprimăm convingerea că organele de urmărire penală vor asigura tragerea la răspundere penală a responsabililor”, afirmă sursa citată.