Înmatricularea cu bandă roșie

Plăcuța roșie indică un vehicul destinat exportului, care nu este înmatriculat local și care urmează să fie trimis în afara țării.

Pe banda roșie a plăcuței de înmatriculare sunt trecute cifre care arată data de expirare a acesteia, specificând ziua, luna și anul.

Durata maximă de valabilitate a unei astfel de plăcuțe este de doisprezece luni.

Pentru a obține o astfel de plăcuță, trebuie să prezinți certificatul de înmatriculare al vehiculului, o asigurare specială de răspundere civilă auto, o inspecție tehnică validă (ITP), și, în cazul vehiculelor scoase din circulație, dovada radierii acestora.

placuta cu banda rosie
Ce trebuie să ştii despre plăcuţele cu bandă roşie?

Tipuri speciale de plăcuțe de înmatriculare și utilizările lor distincte

În afară de plăcuțele cu bandă roșie, există și alte tipuri speciale de plăcuțe de înmatriculare:

  • Banda galbenă:

Aceste plăcuțe sunt emise temporar pentru a facilita testarea sau transferul vehiculelor second-hand în timpul procesului de vânzare sau cumpărare.

Ele asigură respectarea legislației în vigoare și permit aducerea vehiculului în conformitate cu normele.

  • Litera „W” deasupra plăcuței:

Proprietarii pot utiliza acest tip de plăcuță pentru a înmatricula două vehicule din aceeași clasă cu aceeași placă de înmatriculare.

Aceasta oferă o opțiune comodă pentru cei care dețin mai multe vehicule și doresc să le folosească alternativ, fără a schimba plăcuțele de înmatriculare.

  • Litera „H” la sfârșit:

Plăcuțele cu litera „H” sunt destinate vehiculelor istorice, care au o vechime de minim 30 de ani.

Aceste vehicule beneficiază de avantaje fiscale și sunt recunoscute pentru contribuția lor la patrimoniul cultural și tehnic.

  • Litera „E” la sfârșit:

Aceste plăcuțe indică faptul că vehiculul este electric și beneficiază de drepturi speciale.

Printre acestea se numără accesul la zonele cu restricții pentru vehiculele cu emisii zero, facilități precum parcare gratuită și utilizarea benzilor dedicate pentru autobuze.

  • Cifre cu linie transversală la sfârșit:

Plăcuțele sezoniere sunt emise pentru vehiculele utilizate doar în anumite perioade ale anului, cum ar fi rulotele sau motocicletele de vară.

Ele ajută proprietarii să economisească taxe și impozite în perioadele când vehiculele nu sunt în circulație activă.

  • Scris verde:

Aceste plăcuțe sunt atribuite vehiculelor scutite de taxe, precum utilajele agricole sau vehiculele de spectacol care nu depășesc viteza de 25 km/h.

Ele sunt emise pentru a răspunde nevoilor specifice ale acestor categorii de vehicule în domeniile lor de activitate.

  • Scris roșu:

Plăcuțele roșii sunt plăcuțe temporare comerciale destinate dealerilor auto, producătorilor și atelierelor pentru teste, probe și transferuri de vehicule.

Ele facilitează aceste activități fără a implica înmatricularea permanentă a vehiculelor.

  • Plăcuțe care încep cu „0”:

Acestea sunt destinate vehiculelor diplomatice și sunt emise în conformitate cu normele specifice care indică statutul și privilegiile diplomatice ale vehiculelor respective.