Mașinile care vor fi ridicate de pe domeniul public

Primarul Vergil Chițac din Constanța a emis o dispoziție nouă pentru intensificarea ridicării mașinilor abandonate sau parcate ilegal pe domeniul public.

De la începutul acestei săptămâni, polițiștii locali vor efectua ridicarea a 41 de vehicule, dintre care 13 sunt fără stăpân și 28 sunt abandonate. Aceste mașini vor fi transportate și depozitate în parcul de mașini al municipalității, situat pe strada Vârful cu Dor.

Decizia administrativă a fost încheiată în urma unei serii de operațiuni tematice desfășurate de polițiștii locali responsabili cu circulația pe drumurile publice, între 1 ianuarie 2024 și 31 mai 2024.

Polițiștii au emis un total de 285 de somații, în conformitate cu prevederile legale actuale.

Mașinile considerate abandonate și/sau fără stăpân

Mașinile trebuie să îndeplinească anumite criterii stipulate în Legea nr. 421/2002 referitoare la reglementarea vehiculelor fără stăpân sau abandonate pentru a fi considerate astfel.

Aceste criterii includ:

  • absența plăcuței de înmatriculare
  • absența altor marcaje oficiale
  • înregistrarea în străinătate cu proprietarul sau deținătorul legal necunoscut
  • starea de abandon pe domeniul public timp de cel puțin 6 luni

De asemenea, se ia în considerare situația în care proprietarul sau deținătorul legal este identificat, dar există dovezi solide că vehiculul nu respectă cerințele legale pentru a circula pe drumurile publice.

Programul Rabla 2024
SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin

Când ți se mai ridică mașina?

Șoferii și proprietarii de mașini trebuie să știe că acesta nu este singurul moment când ți se poate ridica mașina.

Dacă descoperi că locul tău de parcare este ocupat ilegal de altcineva, trebuie să știi că ai posibilitatea să suni la poliție. Un echipaj va veni la fața locului pentru a investiga situația. În cazul în care șoferul respectiv a parcat în mod neregulamentar, atunci:

  • va primi o amendă
  • i se vor bloca roțile autoturismului
  • i se va ridica vehiculul

Mai apoi, șoferul va fi responsabil nu numai de amenda pentru parcare ilegală, ci și de cheltuielile legate de deblocarea, transportul și depozitarea vehiculului.