'De la început a fost foarte clar stabilit ceea ce vrem să facem. Am ştiut că avem disfuncţionalităţi în sistem. Pe de altă parte, eram cu toţii conştienţi că aşteptările erau foarte mari. Toată lumea aştepta să se iasă cu ceva consistent. Al treilea lucru pe care l-am constatat este cel legat de date. La momentul la care ne-am apucat de construcţia primei variante, am cerut datele din sistem. La Ministerul Muncii nu exista nicio dată, toate erau la Ministerul de Finanţe. La început existau date pentru 350.000 de oameni din 1,2 milioane. Am ajuns acum la date despre 750.000 de oameni din total. În discuţiile cu partenerii sociali, ne-am asigurat că niciun salariu nu va scădea. De asemenea, avem în vedere alinierea tuturor salariilor la maximul avut în plan. Au fost 10 întâlniri în ultimele 20 de zile cu partenerii sociali. Au fost discuţii pe calcule şi date. Numărul persoanelor plătite din fonduri publice este, la ora actuală, de 1.219.335', a spus Pîslaru. 

Potrivit ministrului Muncii, noul proiect de ordonanţă urmăreşte patru obiective, printre care şi acordarea de bonusuri de performanţă în Sănătate şi Educaţie. 

'Angajamentul meu în calitate de ministru este acela că proiectul pe care o să lucrăm în continuare va fi fundamentat pe date pentru a documenta un impact corect. Proiectul actual este net superior si bazat pe realitate. Obiectivele au fost bazate pe corecţii, care ţin de încadrare şi de decomprimare a bazei piramidale, respectând marja fiscal bugetară. Există o diferenţă de sistem între salariile de bază şi alte elemente care te duc la câştigul final. Avem sectoare, cum este în Apărare, unde salariul de bază este mic, dar cu indemnizaţiile de hrană, chirie etc te duc la un salariu de bază mai mare. Prin acest nou proiect propunem patru lucruri: rezolvarea disfuncţionalităţilor de încadrare pentru toate familiile ocupaţionale, corectarea pe orizontală şi verticală a structurii salariale în Sănătate, creşterea echităţii salariale în administraţia publică centrală şi bonusuri de performanţă pentru Sănătate şi Educaţie. Era o certitudine că nu toată lumea va fi mulţumită', a explicat Dragoş Pîslaru. 

Restructurarea completă a sistemului de salarizare în Sănătate şi introducerea unui sistem de premiere bazat pe condiţii de reformă şi criterii de performanţă pentru personalul din sistemul de sănătate şi pentru personalul didactic şi didactic auxiliar, începând cu luna ianuarie 2017, sunt principalele modificări aduse de noul proiect de ordonanţă privind salarizarea bugetarilor. 

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, în sistemul de sănătate, debutanţii vor beneficia de o creştere suplimentară de 10% a salariilor, faţă de restul funcţiilor, pentru creşterea atractivităţii unei cariere în domeniu. Totodată, în sistemul de Sănătate şi în Învăţământ, vor putea fi pot acordate premii anuale, semestriale şi trimestriale, în limita a 2% din cheltuielile cu salariile, cu încadrare în fondurile aprobate prin buget, în condiţiile îndeplinirii unor criteriilor de performanţă, care vor fi elaborate de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei Naţionale. 

Alte modificări aduse de proiectul de Ordonanţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, vizează eliminarea diferenţelor de salarizare pentru funcţii egale şi muncă egală în cadrul aceleiaşi unităţi, prin aducerea salariilor la nivelul maxim aflat în plată la nivelul unităţii / instituţiei, pentru toate familiile ocupaţionale, în limita alocărilor bugetare. 

Impactul bugetar generat de modificările aduse sistemului de salarizare a personalului plătit din fonduri publice se ridică la 2,29 miliarde de lei anual, din care 1,176 miliarde de lei vor fi alocate pentru corectarea inechităţilor, iar 1,022 miliarde de lei pentru reforma în sănătate. De asemenea, 134 milioane de lei sunt prevăzute pentru rezerva de performanţă în Sănătate, iar 240 de milioane de lei pentru cea din Educaţie. 

Un număr de 1.219.335 de persoane sunt plătite din fonduri publice, din care 24% în Educaţie (290.369), Apărare şi Ordine publică 21%, respectiv 260.000 de persoane, Administraţia publică locală – 203.919 persoane (17%), Sănătate -162.071 persoane (13%), Asistenţă socială – 110.459 persoane (9%), altele – 30.444 persoane (3%), Cultura – 29.372 (2%), Cercetare – 2.469 de persoane (0,2%). 

În prezent, conform proiectului, demnitarii au cel mai mare câştig mediu de 9.264 lei şi un salariu de bază mediu de 8.963 lei, iar în Diplomaţie există un câştig de 8.140 lei şi un salariu de bază mediu de 6.852 lei, în timp ce asistenţa socială are 1.498 lei câştigul mediu şi 1.362 lei salariu de bază mediu. Personalul contractual local are 1.408 lei (câştig mediu) şi 1.304 lei (salariu de bază mediu).

 AGERPRES