"Credem că fuziunea dintre Alpha şi Eurobank este mai ales pozitivă pentru sectorul bancar, comunitatea de afaceri şi economie. Privitor la alte consolidări şi Piraeus Bank, nu există niciun fel de negocieri", a declarat pentru Reuters un înalt oficial al băncii elene.

Luni dimineaţă, acţiunile Piraeus Bank au crescut cu 28%, în timp ce acţiunile National Bank of Greece SA au urcat cu 22%.

Luni, la bursa de la Atena, acţiunile băncilor elene au crescut semnificativ, revenindu-şi după declinul de săptămâna trecută, în urma anunţului negocierilor dintre EFG Eurobank şi Alpha Bank referitor la o eventuală fuziune.

"Creşterea este rezultatul schimbării sentimentului încrederii pe pieţe şi în sectorul bancar, după anunţul negocierilor dintre EFG Eurobank şi Alpha Bank. Sunt aşteptate mai multe astfel de anunţuri", a declarat traderul Takis Zamanis, de la Beta Securities.

Bursa de la Atena a suspendat temporar tranzacţionarea acţiunilor EFG Eurobank şi Alpha Bank, în aşteptarea anunţului oficial privind planificata fuziunea ce va ducea la crearea celei mai mari bănci din Grecia.

Consiliile de Administraţie ale celor două bănci, prezente şi în România, se întâlnesc luni pentru a aproba termenii acestei tranzacţii amicale, necesare pentru a-şi consolida activele şi pentru a trece cu bine recesiunea profundă cu care se confruntă statul elen. Luni la prânz ar urma să aibă loc la Atena o conferinţă de presă comună, au anunţat EFG Eurobank şi Alpha Bank, fără alte detalii.

Fuziunea dintre EFG Eurobank şi Alpha Bank va duce la crearea celei mai mari bănci din Grecia, cu active de 150 miliarde de euro (217 miliarde de dolari), peste 2.000 de sucursale şi depozite de aproximativ 80 miliarde de euro. Investitorii din Qatar, care deţin deja o participaţie în Alpha Bank, vor participa la crearea noii entităţi, conform surselor anonime.

Din cauza crizei datoriilor cu care se confruntă Grecia, acţiunile băncilor au scăzut săptămâna trecută la bursa de la Atena. Astfel, acţiunile Alpha au înregistrat un declin de 26%, la 1,9 euro iar acţiunile Eurobank au scăzut cu 22%, la 1,73 euro.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

Sursa: Agerpres