"Credibilitatea Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol OPEC privind coordonarea producţiei este acum foarte scăzută. Dar nu este vorba doar de ţiţei în cazul Arabiei Saudite. Este mai mult o problemă de politică regională", a afirmat analistul Peter Lee, de la BMI Research, o subsidiară a agenţiei de evaluare financiară Fitch.

Tensiunile geopolitice dintre Arabia Saudită şi Iran au contribuit la eşecul negocierilor, ceea ce a sporit temerile că principalele state producătoare îşi vor intensifica eforturile pentru a-şi majora cota de piaţă prin acordarea unor discounturi semnificative. Cele două state concurează pentru influenţă în Orientul Mijlociu, fiind implicate în conflictele din Siria şi Yemen.

Ca rezultat al eşecului negocierilor de la Doha, cotaţia barilului de petrol Brent ar putea scădea probabil mult sub nivelul de 40 de dolari, a avertizat analistul Peter Lee. Preţul barilului de ţiţei s-a redus cu 40% anul trecut, ajungând la mai puţin de 30 de dolari, pe măsură ce OPEC a decis să-şi apere cota de piaţă în faţa rivalilor, prin pomparea unei cantităţi record de ţiţei, în pofida scăderii preţurilor.

Revenirea Iranului pe piaţa ţiţeiului şi îngrijorarea provocată de turbulenţele financiare din China, al doilea mare consumator mondial de petrol, au contribuit la declinul preţului la ţiţei.

Bursa japoneză a închis şedinţa de luni în scădere cu 3,4%, indicele principal Nikkei-225 a ajuns la valoarea de 16.275,95 puncte, în scădere cu 572,08 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite AFP.

Luni, pieţele bursiere din China şi Hong Kong erau în scădere, investitorii fiind îngrijoraţi de scăderea preţului ţiţeiului şi de încetinirea creşterii economiei chineze. Indicele principal Shanghai Composite înregistra luni dimineaţă un declin de 1,3%, la 3.037,80 puncte, în timp ce la Hong Kong indicele Hang Seng a scăzut cu 1,2%, iar indicele Hong Kong China Enterprises înregistra un recul de 2,1%.

La Seul, Bursa sud-coreeană a încheiat şedinţa de luni în scădere cu 0,9%, indicele principal Kospi a ajuns la valoarea de 2.009,10 puncte, în scădere cu 5,61 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Yonhap.

Bursa de pe Wall Street a închis şedinţa de vineri în scădere, indicele Dow Jones s-a depreciat cu 0,16%, ajungând valoarea de 17.897,46 puncte, în scădere cu 28,97 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Indicele Standard and Poor's 500 s-a depreciat cu 0,1%, ajungând la valoarea de 2.080,73 puncte, în scădere cu 2,05 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Indicele Nasdaq s-a depreciat cu 0,16%, ajungând la valoarea de 4.938,22 puncte, în scădere cu 7,67 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

La bursa New York Mercantile Exchange – Nymex, cotaţia barilului de petrol light sweet crude cu livrare în luna mai a scăzut cu 1,14 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 40,36 de dolari.

Bursa de la Londra a închis vineri în scădere cu 0,34%, indicele indicele principal FTSE-100 a ajuns la valoarea de 6.343,75 puncte, în scădere cu 21,35 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite AFP.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna iunie a scăzut cu 0,74 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 43,10 dolari.

Bursa de la Frankfurt a închis vineri în scădere cu 0,42%, indicele indicele principal DAX 30 a ajuns la valoarea de 10.051,57 puncte, în scădere cu 42,08 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite AFP.

Bursa de la Paris a închis vineri în scădere cu 0,36%, indicele principal CAC 40 a ajuns la valoarea de 4.495,17 puncte, în scădere cu 16,34 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite AFP.