În primele trei luni din acest an, banca elenă a înregistrat pierderi de 2,2 milioane de euro, faţă de pierderi nete de 533 milioane de euro în trimestrul patru din 2015.

Provizioanele pentru creditele neperformante au scăzut în perioada ianuarie – martie 2016 cu 62%, la 255 milioane de euro, comparativ cu trimestrul patru din 2015.

Rata creditelor neperformante a urcat la 37,4% din totalul împrumuturilor, de la 36,8% în ultimul trimestru din 2015.

Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) deţine o participaţie de 11% la Alpha Bank, după recapitalizarea de anul trecut.

După un an extrem de dificil în 2015, Alpha Bank revine pe o traiectorie profitabilă, în special datorită scăderii provizioanelor pentru creditele neperformante, a afirmat directorul general Dimitris Mantzounis. Acesta şi-a exprimat speranţa că că banca îşi va îmbunătăţi accesul la pieţele financiare, după ce BCE va începe să accepte din nou obligaţiunile elene drept garanţii în schimbul creditelor oferite băncilor din Grecia, în urma deciziei miniştrilor de Finanţe din zona euro de a debloca noi fonduri pentru Atena. Consiliul guvernatorilor BCE se va reuni în 2 iunie, la Viena.

Dacă BCE va reîncepe să accepte obligaţiunile greceşti drept garanţii în schimbul creditelor, băncile elene vor putea renunţa la finanţarea de urgenţă (ELA) de la Banca Centrală a Greciei şi vor putea beneficia de finanţare mai ieftină de la BCE.

În februarie 2015, BCE a renunţat brusc să mai accepte obligaţiuni greceşti drept garanţii pentru finanţare, transferând practic către Banca Centrală a Greciei povara finanţării băncilor elene. Analiştii susţin că decizia BCE a fost un răspuns la abandonarea programului de reforme de către Guvernul de la Atena.

Profitabilitatea băncilor elene este afectată de restricţiile asupra mişcărilor de capital, introduse în iunie, de creşterea ratei creditelor neperformante şi de noile măsuri de austeritate impuse în schimbul celui de-al treilea pachet de asistenţă financiară pentru Grecia. Atenuarea restricţiilor asupra mişcărilor de capital, introduse în iunie 2015, va depinde de revenirea banilor în depozitele bancare, a afirmat săptămâna trecută ministrului elen de Finanţe, Euclid Tsakalotos.

În ultimele luni, Banca Centrală Europeană a redus plafonul finanţării de urgenţă destinată băncilor greceşti (ELA), după ce restricţiile asupra mişcărilor de capital şi acordul dintre Guvernul de la Atena şi creditorii internaţionali au dus la diminuarea retragerilor de depozite din bănci.

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România. AGERPRES