PIB-ul a înregistrat un declin de 0,2% în termeni reali în cel de-al patrulea trimestru al anului, faţă de trimestrul anterior, conform datelor publicate de Statistică. Faţă de ultimul trimestru al anului 2010, produsul intern brut a marcat însă o creştere cu 1,9% pe seria brută şi cu 2,1% pe seria ajustată sezonier.
În trimestrul al treilea, economia României a înregistrat un avans economic de 1,8% faţă de intervalul precedent, pe fondul rezultatelor puternice din agricultură. În cele trei luni încheiate la sfârşitul lunii septembrie, economia a înregistrat un avans anual de 4,4%.

După doi ani de recesiune, în care s-a prăbuşit cu circa 9%, eco­nomia a recuperat în 2011 în jur de 2,5%, împinsă puternic de la spate de agricultură.

Pre­şedintele Traian Băsescu anunţa, în urmă cu o săptămână, că este posibil ca economia să fi înregistrat anul trecut o creştere de 2,5%, după ce şi în luna ianuarie îşi exprima speranţa că datele INS vor indica o creştere economică de 2,5%, care ar fi una dintre cele mai mari creşteri din UE.

UPDATE: Vlad Muscalu, ING: Scăderea PIB din ultimul trimestru e îngrijorătoare

Datele privind activitatea economică în ultimul trimestru din 2011 au fost mai slabe decât aşteptările iniţiale, spune Vlad Muscalu, economist-şef ING Bank.
“Anticipasem o încetinire la 0% a creşterii trimestriale (serie ajustată sezonier), după o creştere de 1,8% în trimestrul trei, dar activitatea economică a scăzut cu 0,2%. Ne aşteptam ca România să reintre în zona de contracţie abia în prima jumătate a anului 2012, dar faptul că acest lucru s-a întâmplat mai devreme crează îngrijorări”, arată Muscalu. Potrivit afirmaţiilor sale, chiar dacă scăderea este foarte mică, ea va cântări în estimările viitoare, mai ales că multe state europene care au raportat în dimineaţa aceasta date privind activitatea economică au furnizat surprize pozitive.
“Faptul că creşterea anuală ajustată sezonier a încetinit la 2,1% în trimestrul patru 2011, de la 4,4% în trimestrul trei în absenţa unui efect de bază semnificativ (creşterea ajustată sezonier în trimestrul patru din 2010 a fost de 0,5%) arată că datele din trecut ar fi putut fi revizuite”, spune economistul-şef al ING. Aceasta s-ar putea confirma în data de 6 martie, când Institutul Naţional de Statistică va publica datele detaliate privind PIB.
Pentru anul acesta, ING se aşteaptă ca creşterea economică să încetinească la 0,8%. “Vom decide să ne ajustăm sau nu proiecţiile după publicarea detaliilor privind PIB, dată până la care vom avea o imagine mai clară a condiţiilor din primul trimestru al anului 2012”, arată Muscalu.