În aceste condiții, am putea presupune că există cel puțin un domeniu care a prosperat în 2020 și continuă să o facă și în această perioadă – servicii funerare specializate – însă situația este mai dificilă decât se arată la prima vedere.

Eroii nerecunoscuți ai pandemiei

S-a vorbit mult despre eroi în pandemie, dar, paradoxal, persoanele care manipulează corpurile trecute în neființă nu au fost niciodată pe listele oficiale. Acești oameni sunt nevoiți în fiecare zi să lucreze în condiții dificile, să se confrunte cu incertitudini de ordin medical, încă nu este clar cât de mult timp supraviețuiește virusul SARS-CoV-2 în corpul neînsuflețit, și să gestioneze cereri dintre cele mai surprinzătoare, cum ar fi organizarea unui priveghi sau a unei înmormântări transmise online.

Bineînțeles, casele funerare specializate, cunosc perfect normele de siguranță pe care toți angajații lor trebuie să le respecte. Aceștia beneficiază de măști de protecție, dar și de protocoale de securitate biologică ce nu le fac munca mai ușoară neapărat, însă o fac mult mai sigură. 

De ce sunt absolut necesare firmele de servicii funerare în pandemie?

În primul rând, este imposibil din punct de vedere legal ca rudele să se ocupe de corpul trecut în neființă. Pregătirea acestuia, precum și securizarea sicriului trebuie făcute de către personal specializat în incinte de specialitate. 

În al doilea rând, toate etapele ce țin de înmormântare trebuie să respecte reglementările de siguranță impuse de pandemie. Vorbim despre distanțarea socială în timpul priveghiului, despre izolarea corpului defunctului, despre transportul persoanei neînsuflețite până la locul de veci, dar și despre pregătirea și împărțirea pachetelor pentru pomană și despre organizarea parastasului, atunci când aceasta este o opțiune viabilă. 

Toate acestea trebuie realizate sub un control strict și se fac, de multe ori, sub supravegherea forțelor de ordine. Deci gestionarea situației de către membri îndurerați ai familiei devine mult mai dificilă, o corvoadă suplimentară de care nu au nevoie în condițiile în care poate nici nu au apucat să își ia adio de la persoana decedată. 

Apelează cu încredere la specialiști

Pentru a putea trece mai ușor peste momentele dificile, apelează cu încredere la specialiști cu experiență în domeniu, deschidere față de clienți și o gamă variată de pachete ce pot răspunde tuturor nevoilor tale.