Primele brute subscrise pe piața asigurărilor în primul trimestru al acestui an au totalizat 2,43 miliarde de lei, în creștere cu 9,16% față de aceeași perioadă din 2015, se arată într-un comunicat transmis de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Creșterea a fost susținută atât de segmentul asigurărilor generale, care a înregistrat un avans de 9,74%, apropiindu-se de pragul de 2 miliarde de lei, cât și de asigurările de viață, care au avut subscrieri mai mari cu 6,6%, însumând 438 milioane de lei.

Piața asigurărilor generale a fost dominată în continuare de polițele auto, ponderea asigurărilor de răspundere civilă (clasa X) urcând în trimestrul I la peste 56%, cu 20 de puncte procentuale peste nivelul din urmă cu trei ani. Adăugând și asigurările de mijloace de transport terestru, în afara celor feroviare (clasa III), rezultă o pondere totală a asigurărilor auto de 76,34% din volumul subscrierilor de asigurări generale.

Asigurările de răspundere civilă auto (RCA) au depășit în primul trimestru borna de două milioane de contracte încheiate, numărul polițelor noi fiind cu 64.386 mai mare decât în perioada corespunzătoare din 2015, în condițiile în care creșterea gradului de cuprindere constituie o precondiție esențială pentru însănătoșirea pieței. În total, la 31 martie 2016, erau în vigoare 4.652.631 polițe RCA, din care 3,5 milioane încheiate de persoane fizice, în creștere cu 3% față de primul trimestru al anului trecut. Volumul primelor brute subscrise pe segmentul RCA a urcat astfel la peste un miliard de lei, fiind cu 31,6% mai mare decât în T1 2015, informează comunicatul ASF.