Producătorul de ţigarete Philip Morris România a decis să închidă, din 19 februarie, pentru două săptămâni, fabrica din Bucureşti, iar cei 450 de angajaţi vor intra în şomaj tehnic, a anunţat compania.

Potrivit companiei, decizia vine în urma scăderii continue a vânzărilor de produse legale pe piaţa din România, oglindită de o creştere similară a consumului de ţigări de contrabandă şi ţigări contrafăcute.

Această tendinţă s-a accelerat în ultimele zece luni după creşterea accizei cu 48%, respectiv de la 50 euro pe 1.000 de ţigarete în aprilie 2009 la 74 de euro în ianuarie 2010.

Un pachet de ţigări din patru e de contrabandă

“A fost o decizie dificilă. În pofida eforturilor majore pe care le-am făcut pentru a evita această măsură, realitatea din piaţă nu ne-a oferit alternativă. Conform estimărilor interne, în prezent 1 din 4 pachete de ţigări este vândut în mod ilicit, iar pentru acestea statul roman nu primeşte nici un fel de taxa. Angajaţii Philip Morris nu sunt singurii care suferă din această cauză. Ţigările de pe piaţa neagră provoacă scăderea vânzărilor şi pierderea locurilor de muncă în rândul distribuitorilor şi detailiştilor. Consumatorii ajung să cumpere ţigări care deseori au o calitate şi un conţinut îndoielnic. La scală mare, acest fapt se traduce prin pierderi majore la bugetul de stat”, a afirmat Andrei Vasilescu, Corporate Affairs Director România & Bulgaria.

Închiderea temporară va afecta aproximativ 450 de angajaţi, care vor primi în continuare 75% din salariu pe durata opririi temporare a operaţiunilor fabricii.

Vânzările de ţigări au scăzut cu 30%

Potrivit lui Cornel Şerbănescu, liderul de sindicat al angajaţilor Philip Morris, vânzările companiei au scăzut anul trecut cu 30% sub valoarea bugetată.

“Am pierdut cotă de piaţă constant, şi în faţa concurenţei, şi în faţa pieţei negre, pentru că poliţia nu face nimic în sensul ăsta. Pe 19 februarie vom intra pentru 16 zile în şomaj tehnic”, a adăugat el.

Philip Morris este, alături de JT Internaţional şi de British American Tobacco, unul dintre cei trei mari producători de ţigarete din România.

SURSA:Mediafax