După ce s-au consacrat pe piața vaccinurilor producând primele seruri anti-covid, Pfizer și Moderna vor să meargă mai depate. Cei doi producători și-au fixat o nouă țintă. Mai exact, acestea au în plan să producă vaccinuri anti gripale.

Potrivit presei internaționale, atât Pfizer cât și Moderna spun că noua tehnologie ARN mesager utilizată pentru prima dată la scară largă în vaccinurile lor împotriva Covid va permite ca vaccinurile antigripale să fie dezvoltate mai rapid pentru a se potrivi cu tulpinile anuale în continuă schimbare şi pentru a îmbunătăţi ratele de eficacitate.

Trebuie menționat faptul că posibila intrarare pe piaţa vaccinurilor antigripale a acestor giganţi a forţat, de asemenea, companiile tradiţionale, precum Sanofi, Seqirus şi GlaxoSmithKline, să îşi accelereze cercetările privind alternativele ARNm, chiar dacă aceste companii susţin că produsele lor existente s-ar putea dovedi în continuare superioare.

În acest context, grupul de cercetare Fortune Business Insights estimează că această piaţă deja mare va creşte cu 7,2% pe an, ajungând la 10,7 miliarde de dolari în 2028. Totodată, o altă prognoză pune piaţa la 17 miliarde de dolari până în 2030.

Financial Times scrie că populația a devenit din ce în ce mai conștientă de pericolul virușilor despiratorii, dar și de eficiența vaccinurilor în acest sens. În acest context, veniturile primilor trei producători de vaccinuri antigripale au crescut cu 23 până la 35% între 2019 şi 2020.

Pfizer și Moderna își extind orizonturile

Totodată, aproximativ 40 la sută din veniturile Sanofi de 6 miliarde de euro din vaccinuri de anul trecut au provenit din vaccinurile antigripale, relatează sursa citată.

Amintim faptul că anual, OMS are rolul de a prezice ce tulpini de gripă vor circula în iarna următoare, iar serurile sunt un factor important. Mai exact, cu actualele vaccinuri antigripale, ei fac această alegere încă din luna februarie – pentru a oferi timp producătorilor să facă vaccinurile tradiţionale, ce necesită un timp semnificativ.

Moderna a făcut deja un pas mare în acest sens. Producătorul farmaceutic a anunţat primele date care arată că vaccinul său candidat împotriva gripei a crescut nivelul de anticorpi într-un studiu de fază 1, chiar şi pentru participanţii care au primit cea mai mică doză. La rândul său, Pfizer şi BioNTech au început să înscrie participanţi la studiul lor de fază 1 în septembrie.

Stephen Hoge, preşedintele Moderna a oferit o serie de declarații în acest sens. În urma discuțiilor purtate cu investitorii, producătorii au precizat că vaccinul candidat este doar un punct de plecare. El este un „mare susţinător” al avantajelor potenţiale ale combinării vaccinurilor pentru gripă şi Covid într-o singură injecţie.

În ceea ce privește tehnologia ARNm, aceasta ar urma să fie utilizată pentru a combina un vaccin împotriva celor patru tulpini anuale de gripă considerate prioritare de OMS, a variantei actuale a Sars CoV-2 şi a virusului sinciţial respirator, care poate fi grav pentru sugari şi persoanele în vârstă.

Moderna a testat includerea a şase secvenţe diferite de ARNm într-o singură doză, într-un vaccin pentru citomegalovirus. În acest sens, Horge susține că va fi nevoie de o singură injecție pentru un răspun simun.

„Credem că oamenii nu vor face trei doze diferite. O singură injecţie pentru protecţie pan-respiratorie pare a fi răspunsul corect”, a declarat Hoge pentru FT.