Astfel, dacă există efecte secundare severe după ce ați primit un vaccin anti-Covid, avocații din Statele Unite au spus celor de la CNBC că practic nu este nimeni de vină într-o instanță de judecată din SUA.

Guvernul federal a acordat companiilor precum Pfizer și Moderna imunitate la răspundere dacă ceva neintenționat se întâmplă cu vaccinurile lor.

„Este foarte rar ca o lege cu privire la imunitatea generală să fie adoptată”, a spus Rogge Dunn, un avocat din Dallas în domeniul muncii și ocupării forței de muncă. „Companiilor farmaceutice de obicei nu li se oferă o protecție de răspundere legală.”

De asemenea, americanii nu vor putea da în judecată Administrația pentru Alimente și Medicamente pentru autorizarea unui vaccin pentru uz de urgență și nici nu vor putea responsabiliza angajatorul în cazul în care acesta impune inocularea ca o condiție obligatorie pentru angajare.

Congresul american a creat un fond special pentru a ajuta acoperirea salariilor pierdute și a cheltuielilor medicale pentru persoanele care au fost iremediabil afectate de o „contramăsură acoperită”, cum ar fi un vaccin. Dar este dificil de utilizat și rareori se plătește. Avocații spun că acest fond a compensat mai puțin de 6% din cererile depuse în ultimul deceniu.

Sunt imune la acțiunea în justiție

În februarie, secretarul pentru sănătate și servicii umane, Alex Azar, a invocat Legea privind pregătirea publică și pregătirea pentru situații de urgență. Legea din 2005 împuternicește secretarul HHS să ofere protecție juridică companiilor care produc sau distribuie consumabile medicale esențiale, cum ar fi vaccinuri și tratamente, cu excepția cazului în care există „o conduită necorespunzătoare intenționată” de către companie. Protecția durează până în 2024.

Asta înseamnă că, în următorii patru ani, aceste companii „nu pot fi acționate în judecată pentru daune bănești” din cauza vătămărilor legate de administrarea sau utilizarea produselor pentru tratarea sau protejarea împotriva Covid.

Dunn crede că un motiv important pentru protecția fără precedent are legătură cu calendarul accelerat de dezvoltare a vaccinului.

„Când guvernul a spus: „Vrem să dezvolți acest lucru de patru sau cinci ori mai repede decât o faci în mod normal”, cel mai probabil producătorii au spus guvernului: „Vrem ca tu, guvernul, să ne protejezi de procese ce ne-ar putea costa milioane de dolari”, a spus Dunn.