Decizia reprezintă un pas esențial pentru ca 28 de milioane de copii din SUA să fie protejați împotriva virusului, în condițiile răspândirii variantei Delta.

Pfizer susține că vaccinul său produce un răspuns imun robust la virus pe acest segment de vârstă.

Vaccinările la copiii de 5-11 ani ar putea începe imediat în SUA

Decizia a fost aprobată de FDA și urmează să fie aprobată și de Centrul pentru Prevenția Bolilor (CDC) la data de 2 noiembrie, iar vaccinările ar putea să înceapă imediat, informează CNBC.

O comisie de consultanţi ai CDC se va întruni săptămâna viitoare pentru a analiza administrarea vaccinului Pfizer/BioNTech copiilor, fiind de aşteptat ca aceasta să îşi dea rapid acordul, iar distribuirea să înceapă imediat.

”Ca mamă şi medic ştiu că părinţii, îngrijitorii, personalul şcolilor şi copiii au aşteptat aprobarea de astăzi. Vaccinarea copiilor mai mici împotriva Covid-19 ne va aduce mai aproape de revenirea la un sentiment de normalitate”, a declatat comisarul în exerciţiu al FDA, Dr. Janet Woodcock, într-un comunicat.

Administrația Biden a anunțat deja că intenționează să distribuie dozele de vaccin la copiii din această categorie imediat ce serul Pfizer va fi autorizat de FDA și CDC. Copiii cu vârste între 5 și 11 ani vor fi vaccinați cu o treime de doză.

Mulți părinți au declarat că așteaptă autorizarea vaccinului, în contextul în care, în prezent, toate școlile din SUA sunt deschise, iar varianta Delta a dus la o creștere a cazurilor de infectare la copii.

Copiii, 9% din cazurile de Covid raportate în SUA

Copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani reprezintă aproximativ 9% din toate cazurile de Covid raportate în SUA, potrivit datelor prezentate comitetului de FDA.

Numărul de cazuri noi de infectări ale copiilor rămâne extrem de mare, cu peste 1,1 milioane de cazuri adăugate în ultimele șase săptămâni, potrivit Academiei Americane de Pediatrie.

Potrivit CNBC, unii părinți și anumite organizații susțin că vaccinurile pentru copii sunt inutile, deoarece studiile arată că copiii sunt mai puțin susceptibili de a avea simptome ale bolii, chiar dacă se infectează acum la fel ca adulții.

Vaccinarea grupurilor mai tinere ar ajuta SUA să treacă spre faza „endemică”

Unii experți FDA consideră că vaccinarea grupurilor mai tinere ar ajuta SUA să treacă spre faza „endemică”, în care virusul circulă, dar la niveluri mai scăzute decât acum. Alții au subliniat că există o serie de necunoscute, cum ar fi cazurile de miocardită post vaccinare la copiii mici, dar cred că beneficiile vaccinul depășesc riscurile.

Pfizer a cerut la 7 octombrie FDA să-i autorizeze vaccinul pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. Compania a publicat date care arată că vaccinarea cu două doze de 10 micrograme – o treime din doza utilizată pentru adolescenți și adulți – este sigur și a generat un răspuns imun puternic.

Pfizer afirmă că vaccinurile au fost bine tolerate și au produs un răspuns imun și efecte secundare comparabile cu cele observate într-un studiu efectuat pe oameni cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani.