Discutiile initiate ica din anul 1999 cu compania indiana Essar Oil Ltd. s-au concretizat, i cursul acestei luni, i participarea i comun la o serie de proiecte de investitii. Astfel, Petrom va investi 100 milioane USD i constructia rafinariei Vadinar, iar i cadrul unui contract de asistenta tehnica, specialistii romini vor acorda consultanta partii indiene. Costul total al rafinariei este estimat la 1,62 miliarde USD, capacitatea de prelucrare fiind de 10,5 milioane tone titei pe an (dublul cantitatii rafinate i tara de Petrom).

Proiectele comune cu Essar Oil vizeaza si alte domenii cheie, precum explorarea, productia de petrol si distributia de produse petroliere. Compania indiana a oferit Petrom posibilitatea de a participa impreuna la licitatia pentru concesionarea de noi cimpuri petroliere (NELP-II) si de a depune o oferta pentru achizitia a 33,58% din actiunile retelei de distributie a carburantilor IBP. Cistigarea unei pozitii de control i cadrul IBP este esentiala pentru marile companii petroliere din India, ca Indian Oil, Reliance sau Essar, pentru ca ofera o infrastructura functionala i sectorul vinzarilor cu amanuntul. in plus, pentru anul viitor este prevazuta renuntarea la controlul administrativ al preturilor combustibililor, ceea ce va conduce la liberalizarea pietei. IBP detine 9% din piata indiana prin 1.514 puncte de vinzare cu amanuntul. Valoarea de piata a retelei de benzinarii este estimata de catre autoritatile indiene la 350-400 milioane USD. Chiar daca Essar-Petrom nu va cistiga licitatia pentru IBP, se are i vedere ifiintarea unei retele de distributie pentru produsele petroliere fabricate la rafinaria Vadinar.

Tot i colaborare cu Essar Oil, Petrom detine 21% din drepturile de explorare si productie pentru un perimetru off-shore, Saurashtra. Prima faza a explorarilor seismice au pus i evidenta rezerve de titei i acest bloc, cuprinse itre 32 si 64 milioane tone de titei. Faza a doua, a forarii primei sonde, este gata de icepere, costurile totale fiind estimate la 6,5 milioane USD, contributia partii romine fiind corespunzatoare cotei detinute. La lucrarile de explorare si exploatare ale zacamintului Ratna si R-series, rolul de operator va apartine Petrom.

Tot impreuna cu o firma din India, Hi-Tech Carbon, Petrom S.A. a ifiintat o firma mixta pentru fabricarea de negru de fum i instalatiile existente pe platforma Arpechim-Pitesti.

in zona Marii Caspice, Petrom este implicata i mai multe proiecte de explorare si exploatare, situate pe teritoriul Kazakstanului. Astfel, din anul 1998, SNP detine o licenta de explorare si exploatare a perimetrului Jusali. Termenul de valabilitate a licentei este de 25 de ani, din care patru ani plus unul optional sunt destinati explorarii si 20 de ani pentru productie. Volumul de investitii realizat anul trecut a fost de 3,4 milioane USD. in 1999, Petrom a mai achizitionat licentele pentru zacamintele Tasbulat, Aktas si Turkmenoy, care acorda drepturile de explorare a blocurilor Aktas si Turkmenoy pentru cinci ani si dezvoltare si productie pentru 20 de ani, respectiv productie pe 25 de ani pentru Tasbulat. Pentru aceste trei blocuri, i anul 2000 s-au investit aproape 8 milioane USD.

in aceeasi regiune, Petrom negociaza preluarea a 95% din actiunile firmei care detine contractul de exploatare si productie i cadrul perimetrului petrolifer Sinelnikovskoe. Valoarea investitiei i baza Programului minim de lucrari, prevazuta i contractul de explorare si productie, este de 17,45 milioane USD pentru perioada de explorare.

in Orientul Mijlociu, Petrom colaboreaza cu mai multe tari producatoare de titei. in Iran, a icheiat un contract pe o perioada de trei ani, pentru foraj offshore cu platformele Fortuna si Orizont. in acest scop, cele doua platforme de foraj marin au fost modernizate i Emiratele Arabe Unite. Valoarea lucrarilor a fost de 10 milioane USD. Pentru executia unor lucrari petroliere i nordul Irakului, a fost elaborat un proiect de contract, estimat la 200 milioane USD, care nu a fost isa semnat i final, itrucit Petrom a conditionat intrarea lui i vigoare de ridicarea embargoului international.

in Siria a fost trimisa documentatia de pre-calificare pentru explorarea si productia de titei si gaze unde opereaza Compania Nationala de Petrol si se asteapta invitatia la prima licitatie internationala.

in Europa, Petrom si-a continuat investitiile pentru dezvoltarea de retele de distributie a produselor petroliere. in Ungaria a fost construita statia de distributie si spalatoria auto de la Nagylak si a pus i functiune depozitul de produse petroliere de la Telekgerendas. in prezent, Petrom detine doua benzinarii i Ungaria. in Republica Moldova, i cursul anului trecut a fost inaugurata prima benzinarie, iar i Iugoslavia a fost aminata iceperea activitatii comerciale pentru acest an, datorita embargoului international. Participatiile Petrom din Turcia au fost vindute anul trecut catre firma Dorchester Partner Martership Ltd.