Şeful Petrom, Mariana Gheorghe, a spus că va avea discuţii cu cu viitorul Guvern sperând să convigă statul să participe la o eventuală majorare a capitalului companiei petroliere, necesară pentru derularea investiţiilor.

„Sper ca viitorul Guvern va lua în calcul paticiparea la o majorare a capitalului Petrom. Majorarea capitalului va fi făcută pentru investiţii”, a declarat Gheorghe.

Directorul general Petrom a adăugat că pe lângă majorarea de capital, compania are la dispoziţie şi alte soluţii pentru atragerea de fonduri, precum piaţa financiar-bancară şi alinierea preţului gazelor din producţia internă la cel de import.

„Guvernul şi-ar creşte, prin participarea la majorarea de capital, profitabilitatea, să spunem aşa, pentru că astfel vor apărea noi investiţii în economia românească, iar o investiţie duce şi la creşterea profitabilităţii companiei, astfel că vom plăti mai multe taxe. O altă sursă este liberalizarea preţului gazelor naturale, care trebuie să se întâmple, este o cerinţă europeană”, a continuat Gheorghe.

Investiţii de peste un miliard de euro în 2010

Wolfgang Ruttenstorfer, preşedintele grupului austriac de petrol şi gaze OMV, acţionarul majoritar al companiei, a declarat în luna noiembrie că Petrom va investi anul viitor peste un miliard de euro, sumă similară cu cea din 2009, majoritatea fondurilor vizând, atât în 2009, cât şi în 2010, activităţile de explorare şi producţie.

Mariana Gheorghe a precizat însă că „suma de un miliard de euro nu este suficientă pentru continuarea investiţiilor „.

OMV deţine 51% din Petrom, Ministerul Economiei are o participaţie de 20,64%, iar Fondul Proprietatea controlează 20,11% din titluri. Restul de 8,24% din acţiuni sunt listate la BVB.

SURSA: Mediafax