Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din Europa de Sud-Est, a contractat o linie de credit multi-valută, în valoare de 930 milioane euro, cu o maturitate de trei ani şi posibilitate de prelungire pentru încă doi ani consecutivi, a anunţat miercuri grupul Petrom.
Acest împrumut înlocuieşte liniile de credit în valoare de 875 milioane euro, contractate în 2008 şi 2009 cu scadenţă în 2012 şi neutilizate la data contractării acestei linii de credit. Creditul va fi utilizat pentru acoperirea nevoilor generale ale companiei, inclusiv finanţarea programului curent de investiţii.

Potrivit Petrom, tranzacţia a fost suprasubscrisă semnificativ, fiind iniţial lansată pentru o sumă de 750 milioane de euro. La sfârşitul lunii septembrie 2011, gradul de îndatorare al Petrom era de circa 11%, iar în perioada post privatizare nu a depăşit 16%.

"Prin extinderea maturităţii programului de finanţare ne menţinem poziţia financiară solidă, într-un mediu cu volatilitate ridicată. Suntem cel mai mare investitor din sectorul energetic românesc, cu investiţii anuale de peste un miliard de euro în ultimii şase ani. Investiţiile noastre au avut o pondere considerabilă de circa 3-4% în investiţiile totale din România în 2010. Contractarea acestei linii de credit în ciuda contextului de piaţa volatil confirmă încrederea băncilor în capacităţile noastre financiare", a declarat directorul financiar al Petrom Daniel Turnheim.

BNP Paribas, BRD – Groupe Societe Generale, Citi, Raiffeisen Bank International AG şi Unicredit au acţionat în calitate de Lideri subscriitori (en. Bookrunners) şi Aranjori principali Mandataţi în cadrul tranzacției. Sindicatul de bănci include în total un număr de 14 banci interne si internaţionale.
Marja iniţială a fost stabilită la 1,90% p.a. peste rata de referinţă. La data de 23 noiembrie 2011, creditele contractate şi neutilizate, disponibile Grupului Petrom, se ridică la suma de aproximativ 1 miliard de euro.
Pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), acţiunile OMV Petrom (SNP) scădeau cu circa 2,7% în jurul orei 15.15, în condiţiile în care piaţa per ansamblu se deprecia cu circa 1,5%. La nivelul de 0,2850 lei/acţiune, valoarea de piaţă a Petrom era de 16,14 miliarde lei (3,7 miliarde euro).

Grupul exploatează în România şi Kazahstan rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 832 milioane de barili echivalent petrol (în România 805 milioane barili echivalent petrol) şi are o capacitate nominală anuală de rafinare de 4,5 milioane tone.