Cotatia petrolului o ia in jos pe zi ce trece. Ieri, valoarea oficiala a fost de 43,67 dolari la New York, cu 3,12 USD mai putin decat in ziua precedenta, in timp ce la Londra, sortimentul Brent a fost cotat la 42,28 de dolari, in scadere cu 3,16 dolari. Cosul OPEC are azi valoarea de 40,75 dolari si aici inregistrandu-se o scadere de 0,85 dolari.

Ultima cotatie la care petrolul a ajuns era de 41,43 dolari la New York si de 39,92 dolari la Londra. Asadar, trendul este in continuare cel descrescator ca in ultimele luni, pretul indreptandu-se usor spre valori de sub 40 de dolari pe ambele piete, deocamdata, doar la Londra este sub pragul psihologic. Totusi, piata sta cu ochii pe urmatoarea intalnire a OPEC in care se va decide cel mai probabil o reducere a productiei.

Pretul in continua scadere are acum ca motiv inchiderea unor afaceri mici din tarile dezvoltate precum si restrangerea de activitate a unor companii mari. Astfel, consumul este din ce in ce mai redus, iar productia in stagnare furnizeaza pietei petrol in exces. De alfel, rezultatele slabe si perspectivele ingrijoratoare din zona euro sunt in masura sa impinga pretul mai mult sub pragul de 40 de dolari.