Preţul petrolului a coborât, luni, cu peste trei dolari, sub pragul de 70 de dolari pe baril, după ce declinul bursei din China a afectat optimismul privind redresarea economiei, iar dolarul s-a apreciat în raport cu alte valute.

Principalul indice al bursei chineze a scăzut, luni, cu 6,74%, la minimul ultimelor trei luni, iar pieţele de capital europene şi bursa din Statele Unite au deschis în scădere.

„Predomină un sentiment negativ, având în vedere piaţa chineză foarte slabă. Sunt veşti proaste pentru sectorul materiilor prime, în special petrol şi metale”, a declarat Eugen Weinberg, analist la Commerzbank.

Cotaţia barilului de ţiţei light a scăzut cu 3,12 dolari, la 69,92 de dolari, până la 15:15 GMT, după ce a atins un minim al zilei de 69,46 de dolari.

Petrolul Brent, tranzacţionat la bursa din Londra, a pierdut 3,44 de dolari, la 69,35 dolari.

China este al doilea mare consumator de petrol din lume, după Statele Unite.

Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) se reuneşte pe 9 septembrie, la Viena, pentru a analiza evoluţia pieţei petrolului. Mai mulţi miniştri şi oficiali din OPEC au declarat că, probabil, va fi menţinut actualul nivel al producţiei.

SURSA: Mediafax