Oklahoma, Kansas, Texas, Colorado, New Mexico si Arkansas sunt, în ordine, cele mai expuse state la pericolul unor seisme provocate de fracturarea hidraulică. Oklahoma si Texas deţin cel mai important număr de locuitori expuşi acestui risc.În unele locuri, distrugerile pot fi provocate atât de cutremure naturale, cât și de activităţi de fracturare hidraulică.

Fracturarea hidraulică constă în extragerea petrolului și a gazelor naturale prin injectarea apei la presiune ridicată în puțuri de mare adâncime, sub pânza freatică. În aceste regiuni, riscul de cutremur este similar cu cel al cutremurelor naturale din California, iar acest risc este foarte mare.

"Posibilitatea unui cutremur provocat de activităţile umane a crescut foarte mult în evaluarea noastră privind riscul seismic în multe părți ale Statelor Unite ale Americii", a declarat Mark Petersen, șef departament cartografiere seismice la USGS.

Este pentru prima data când USGS a publicat o hartă de risc seismic ca urmare a fracturării hidraulice. Până acum, doar riscurile de cutremur natural erau incluse în previziuni.

"În ultimii 5 ani, Institutul American de Geofizică a raportat o activitate telurică în creştere în locuri din 6 state americane, iar aceste cutremure sunt de cele mai multe ori rezultatul activităţilor de fracturare", a declarat Mark Petersen.

Oamenii de știință au identificat 21 de locații care s-au confruntat în ultimii ani cu o creștere a activităţii seismice provocate de fracturare.

Harta arată că toate cutremurele, naturale și rezultate în urma fracturării hidraulice, au avut loc între 1980 și 2015, în centrul și estul Statelor Unite, iar magnitudinea acestora a fost egală cu sau mai mare de 2,5 grade pe scara Richter.