Suma este cu 7 milioane de dolari mai mare decât cea investită anul trecut, când compania a alocat 20 de milioane de dolari operaţiunilor din ţara noastră.

În total, Petroceltic va investi 130 de milioane de dolari în activităţile petroliere din România, Bulgaria, Italia, Egipt, Grecia, Algeria şi Kurdistan.

‘În România, compania şi-a planificat să foreze până la trei sonde în acest an, una în perimetrul Muridava (reprogramată din 2013, ca urmare a lucrărilor de mentenanţă la platforma petrolieră) şi cel puţin încă una în blocul Cobălcescu Est, unde Petroceltic are o participaţie de 40%. Programul de foraj în perimetrul Muridava este aşteptat să continue şi la începutul anului 2015’, se arată în programul stabilit de companie pentru acest an.

De asemenea, reprezentanţii Petroceltic precizează că sonda Cobălcescu Sud 1, forată anul trecut, nu a descoperit cantităţi comerciale de hidrocarburi.

‘Deşi sonda de explorare Cobălcescu Sud 1 din 2013 nu a găsit cantităţi comerciale de hidrocarburi, ea a furnizat totuşi informaţii preţioase care vor ajuta la calibrarea programului din 2014 pentru ambele licenţe, program care va include analiza mai multor prospecţiuni independente’, se mai arată în documentul citat.

Petroceltic precizează că, în timpul forajului la sonda Cobălcescu Sud 1, platforma petrolieră GSP Prometeu a fost nevoită să se retragă la baza operaţională din Constanţa, pentru lucrări de mentenanţă neprevăzute, dar necesare, ceea ce a dus la decalarea programului de foraj.

Petroceltic International este o companie cu sediul la Dublin, Irlanda, şi este specializată în segmentul de upstream (explorare şi producţie) de petrol şi gaze, având operaţiuni în Africa de Nord, Marea Mediterană şi Marea Neagră.

Compania este listată la bursa de la Londra şi la cea irlandeză.

SURSA: Agerpres