'Programul de guvernare pe agricultură este un program cu obiective, cu termene de execuţie, de punere în funcţiune, dar şi cu surse de finanţare. (…). Prima măsura stabilită este să acordăm la timp subvenţiile pentru agricultori şi vă spun acest lucru ca om care are simţul realităţii.(…) Agricultura Ţării Româneşti nu are nevoie de formalism, ea trebuie să se desfăşoare într-un ritm pe care îl cunoaşteţi, iar natura ne jugulează orice întârziere şi ne taxează pe măsură ce aceste întârzieri le menţinem. Acordarea la timp a subvenţiilor este extrem de necesară şi de aceea luăm toate măsurile, tehnic şi organizatoric ca acest lucru să se întâmple la timp', a declarat Petre Daea, ministrul propus al Agriculturii, în cadrul audierilor în comisiile de specialitate din Parlament.

De asemenea, Daea a precizat că, prin programul de guvernare, România şi-a propus să reabiliteze aproximativ două milioane de hectare, acesta fiind un program bine stabilit cu etape de derulare.

 

'Schimbările climatice, planeta, locul unde se face hrana pentru oameni, astăzi şi mâine şi poimâine, au condiţii diferite care trebuie ţinute sub control în măsura cunoaşterii şi a posibilităţilor tehnice de a interveni. România din nefericire de-a lungul vremii prin sistemul de irigaţii nu a putut să aducă apa necesara la nivelul plantelor în aşa fel încât perioadele critice plantele să nu sufere, iar producţia să fie pe măsura interesului şi a efortului fiecărui fermier. De aceea ne-am propus prin programul de guvernare să reabilităm 2 milioane de hectare din sistemul de irigaţii. Este un program bine stabilit cu etape de derulare', a spus Daea.

Potrivit programului, refacerea sistemului de irigaţii se va face în trei etape, în prima etapă (2017-2020) urmând să se reabiliteze un număr de 86 de amenajări, deservind 1,3 milioane hectare, în a doua etapă 2018-2020 un număr de 37 de amenajări (490.000 ha), iar într-a treia 2019-2020, un număr de 9 amenajări cu 190.000 hectare.

De asemenea, obiectivele ministrului propus mai vizează dezvoltarea sistemului antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor, stimularea producţiei vegetale, zootehnice şi a acvaculturii prin înfiinţarea unui credit de dezvoltare a afacerii cu garanţii de la stat, iniţierea unui program de susţinere pentru produse deficitare precum tomate şi carnea de porc, creşterea absorbţiei fondurilor europene, sprijin pentru angajarea tinerilor în agricultură şi industrie alimentară, etc.

 

Ministrul desemnat al Agriculturii a fost audiat în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor şi de Comisia pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală din Senatul României.

Cele două comisii însumează 35 de membri, dintre care 24 sunt deputaţi şi 11 senatori.AGERPRES