Într-o înregistrare video, publicată pe pagina de Facebook, Péter Szijjártó a subliniat: În cadrul ședinței de marți a făcut două propuneri în vederea accelerării negocierilor privind acordurile de liber schimb. După cum a spus, propunerea sa de principiu a fost aceea de a nu confunda lucrurile care nu sunt necesare.

Amestecarea chestiunilor politice cu cele ce țin de comerț nu face altceva, decât să îngreuneze situația economică a Uniunii Europene în lume, a precizat oficialul ungar.

”Dacă acordurile de liber schimb le condiționăm de anumite criterii politice, atunci din acestea nu va fi niciodată nimic, ceea ce ar fi în contradicție cu interesele economice europene. Uniunea Europeană, respectiv Comisia Europeană trebuie să ia în considerare interesele cetățenilor europeni atunci, când poartă discuții despre acordurile de liber schimb. Interesul cetățenilor europeni este păstrarea locurilor de muncă, ceea ce presupune ca firmele angajatorilor să aibă succes pe piața mondială”, a declarat Péter Szijjártó.

Cea de-a doua propunere a lui Péter Szijjártó

A doua propunere a ministrului ungar de externe s-a referit la cele patru direcții ” asupra cărora politica comercială a UE ar trebui să se concentreze”. Referitor la direcția transatlantică, Péter Szijjártó a spus: Ungaria cunoaște exact importanța investitorilor americani. Ar trebui să ajungem în situația în care vor veni într-un număr mai mare investitorii americani în Europa și tot mai multe produse europene ar intra pe piețele americane.

Ca un punct geografic important, ministrul ungar de externe a evidențiat regiunea Balcanilor de Vest. În opinia sa, cooperarea economică și comercială este deosebit de importantă pentru regiunea Balcanilor de Vest și Uniunea Europeană. Un alt punct geografic, asupra căruia trebuie îndreptată atenția, este Eurasia. Conectarea resurselor naturale existente în regiunea estică cu tehnologia de mare performanță, existentă în regiunea europeană ar asigura oportunități majore pentru Uniunea Europeană, a subliniat Péter Szijjártó, potrivit căruia zonele din Asia de Est ar reprezenta a patra direcție.

Negocierile trebuie demarate

El a subliniat că aici a fost creată cea mai mare regiune de liber schimb din lume, cu care Uniunea Europeană trebuie să demareze cât mai repede negocierile despre o cooperare economică și comercială mai strânsă. În postarea sa, ministrul ungar de externe a amintit că Executivul de la Bruxelles lucrează la următorul concept comercial pentru perioada următoare.

Chiar și înainte de pandemia cu noul coronavirus se putea observa că greutatea economică a Uniunii Europene a scăzut în lume și pe lângă aceasta Marea Britanie a ieșit din UE, în timp ce Statele Unite și China și-au consolidat constant puterea și poziția economică. Acum este și mai mult în interesul Uniunii Europene să își lărgească orizontul economic, să dezvolte piețele pe care ar putea fi prezente produsele firmelor din UE, a conchis ministrul ungar de externe.