Protestatarii fluieră din vuvuzele, scandează lozinci precum "Isărescu dictator, avocatul băncilor", "Demisia", "Hoţii", "Jos Isărescu" şi agită pancarte pe care se poate citi "Nu vrem banii de la stat, vrem sistem reglementat", "Conversia la cursul istoric plus 20%", "Banca = cămătar legalizat de BNR şi de stat".

"Singurul semnal pe care l-am primit din partea autorităţilor, în ultimele două săptămâni, a venit din partea parlamentarilor care au participat la şedinţa Comisiei de Buget-Finanţe. Concret, legiuitorii au anunţat că dacă Asociaţia Română a Băncilor nu va rezolva situaţia, atunci Parlamentul va da o lege care va afecta puternic băncile. Noi vrem ca în perioada următoare să se ia o decizie la nivel înalt, prin care să se reglementeze cazurile persoanelor care au contractat credite în franci elveţieni", a declarat, duminică, pentru AGERPRES, Daniel Teodorescu, membru al Grupului Clienţilor cu Credite în CHF, care a şi organizat evenimentul din Piaţa Constituţiei.

Potrivit lui Teodorescu, acţiunea de protest este preconizată să se încheie la ora 15,00.

"Pe lângă mitingul din Bucureşti, am organizat acţiuni de protest şi în Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi şi Timişoara. Noi am înaintat pe 20 ianuarie a.c. Guvernului, Camerei Deputaţilor şi Senatului un document prin care cerem dispunerea în regim de maximă urgenţă a unei iniţiative legislative care să soluţioneze situaţia gravă în care se găseşte o bună parte a clienţilor băncilor care au contractat credite în valută", a adăugat Daniel Teodorescu.

În urmă cu două săptămâni, în data de 25 ianuarie, Grupul Clienţilor cu Credite în CHF a mai organizat un miting de protest în Piaţa Constituţiei, care a avut acelaşi scop, respectiv de a solicita autorităţilor convertirea în lei a creditelor în valută.

În data de 15 ianuarie 2015, francul elveţian s-a apreciat puternic pe pieţele internaţionale, câştigând aproape 30% în raport cu moneda euro, după ce Banca Naţională a Elveţiei (BNS) a renunţat la pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat în ultimii trei ani.

Câteva dintre soluţiile pentru clienţii cu credite în franci agreate în cadrul unei întâlniri între conducerea executivă a Băncii Naţionale a României, conducerile băncilor comerciale care au acordat credite în franci elveţieni şi conducerea Asociaţiei Române a Băncilor au vizat anumite soluţii individualizate precum menţinerea ratelor lunare în lei aferente creditelor în franci la un nivel apropiat celui din decembrie 2014, conversia creditelor la cursul zilei şi/sau acordarea unui discount privind cuantumul serviciului datoriei, dar şi reducerea temporară a ratei dobânzii pentru a compensa efectul aprecierii CHF, însă doar în baza unor negocieri individuale şi fără a discrimina debitorii în alte monede.

În context, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) susţine că este necesară o soluţie legislativă prin care să se impună împărţirea riscurilor şi aplicarea principiului echităţii.

Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, conversia creditelor din franci elveţieni în lei la cursul istoric ar genera pierderi de 5,7 miliarde de lei (0,8% din PIB), iar conversia tuturor creditelor în valută (franci plus euro) la cursul istoric din momentul acordării creditului ar genera pierderi de 9,8 miliarde de lei (1,4% din PIB).

Datele BNR arată că în jur de 75.000 de români sunt afectaţi de problemele generate de aprecierea francului elveţian, un sfert dintre debitorii în CHF având credite sub 4.000 de franci şi tot atâţia, de peste 47.000 de franci. În privinţa gradului de îndatorare, clienţii cu venituri de 700 de lei ajung la 184%, iar cei cu venituri peste 7.000 de lei la 26%, reiese din datele BNR.AGERPRES