În iunie 2015, valoarea investiţiilor străine în companiile listate se ridica la 279 miliarde de euro (300 miliarde de dolari), sau 51,1% din total, faţă de 44,3% în urmă cu un an, conform unui studiu al asociaţiei patronale Unimpresa. A fost pentru prima dată când acţionariatul străin a depăşit nivelul de 50%, a anunţat Unimpresa. 

De asemenea, investitorii străini deţin mai mult de un sfert din capitalizarea de piaţă a tuturor societăţilor pe acţiuni din Italia. 

Anul trecut, China National Chemical Corp a preluat controlul celebrului brand Pirelli, pentru 7,3 miliarde de euro (7,85 miliarde de dolari), iar grupul indian Mahindra a achiziţionat casa de design italiană Pininfarina. Alte achiziţii străine importante includ preluarea companiei italiene World Duty Free de către rivala elveţiană Dufry şi oferta grupului nipon Hitachi pentru Finmeccanica. 

Achiziţiile au sporit temerile că ar putea fi diluate brandurile de bunuri "Made in Italy" sau că ar putea urma concedieri. 

'Suntem îngrijoraţi. Adeseori aceşti giganţi financiari cumpără doar din motive speculative şi nu pentru a investi', a afirmat preşedintele Unimpresa, Paolo Longobardi. 

AGERPRES