Peste 70% din producţia anuală de vin din România, respectiv 4 milioane de hectolitri, este nefiscalizată şi se împarte între autoconsum şi piaţa neagră, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului Naţional al Vinului şi Viei din România (PNVV).

„Producţia anuală de vin este de 5,5 milioane de hectolitri, din care 1,5 milioane de hectolitri sunt în piaţa fiscală. Restul reprezintă autoconsum şi piaţa neagră”, a spus Gheorghe.

El crede că statul ar trebui să facă excepţie de la fiscalizare pentru maxim 20 hectolitri de vin la producătorii individuali, iar cei care produc între această cantitate şi 1.000 hectolitri să fie luaţi în evidenţă fiscală.

„Producătorii mici ar trebui să îşi declare partea de comercializare. În vinăriile din piaţă sau de lângă blocuri nu ştiu în ce măsură se respectă standardele de calitate”, a afirmat Gheorghe.

El apreciază că, prin nefiscalizarea pieţei negre a vinului, statul pierde anual circa 100 milioane euro.

Se produce vin alb, deşi se caută vinul roşu

Oficialul PNVV a mai spus că o altă problemă a pieţei de profil din România este că se produce preponderent (peste 60%) vin alb, în condiţiile în care pe piaţa eurpeană cel mai căutat este vinul roşu.

„Dorim să schimbăm acest lucru şi vrem să încurajăm cultivarea soiurilor de vin roşu”, a spus Gheorghe.

El crede că o altă problemă a pieţei, precum fărâmiţarea excesivă a terenurilor, ar putea fi rezolvată prin încurajarea de către Guvern a asocierii producătorilor agricoli, prin măsuri de stimulare financiară.

O altă problemă este cea a finanţării şi ar putea fi rezolvată, potrivit reprezentantului patronatului, prin asumarea răspunderii fiscale a Guvernului, prin instituirea termene exprese de plată şi a unor sancţiuni pentru nerespectarea acestor termene.

Totodată, patronatul vinului propune elaborarea unui act normativ privind regularizarea diferenţelor de curs valutar pentru beneficiarii proiectelor cofinanţate de Uniunea Europeană şi modificarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru facilitarea depunerii proiectelor.

Astfel, modificarea ar presupune creşterea punctajelor pentru producătorii viticoli, iar plata cofinanţării publice către beneficiar ar trebui făcută după efectuarea a 50% din valoarea proiectului.

SURSA: Mediafax