Au realizat investiții peste investiții, în utilaje moderne, în personal – au făcut angajări pe bandă rulantă, dar odată cu condițiile dure impuse în contractele publice pentru construcția sau reabilitarea de drumuri și autostrăzi afacerile au intrat pe o pantă abruptă. În firmele-fanion dețnute de unii dintre cei mai mari constructori de drumuri, dintre care amintim Georgică Cornu, Marcel Butuza, Nelu Iordache, Theodor Berna și Beniamin Rus, erau angajați la nivelul anului 2011 aproape 7.000 de persoane. De la un an la altul, numărul de personal a scăzut ajungând la finele lui 2013 abia la jumătate față de nivelul din urmă cu doi ani. Iar dacă punem la socoteală și evoluția din acest an putem spune că mai mult de 4.000 de angajați au rămas pe drumuri.

Citește și: Surpriză în Top 300 Capital

În anul 2011, timișoreanul Georgică Cornu era prezent în TOP 300 Cei mai bogați români cu o avere de 141 milioane de euro, sumă care îl poziționa pe locul 33 în clasament. Problemele au început să apară imediat în anul următor. „Dacă băncile ne-ar fi creditat mai departe, am fi putut evita această reorganizare. Dacă nu există înțelegere din partea creditorilor, nu ai ce face. Ești la mâna lor“, spunea, în 2012,  Georgică Cornu. Omul de afaceri nu a putut găsi calea de redresare, astfel că afacerea pe care o deținea – Confort SA a intrat în insolvență. Dacă aruncăm o privire pe datele financiare ale companiei se poate observa cu ușurință cum s-a spulberat afacerea timișoreanului. În 2010 cifra de afaceri a companiei era de 752 de milioane de lei, a scăzut la 525 mil. lei în anul următor și a încheiat 2012 (anul intrării în reorganizare) cu afaceri de doar 254 milioane de lei. Dezastrul a continuat, iar în 2013 afacerile companiei s-au situat abia la 60 milioane de lei, de unde se poate observa că reorganizarea sau insolvența nu aduce neapărat și redresarea financiară. De altfel, chiar și statisticile arată că doar 10% din firmele intrate în insolvență ajung să evită falimentul.

Cea mai dură lovitură pentru timișorean a venit însă în primăvara acestui an, când a fost reținut de procurorii de la DIICOT, fiind suspectat într-un dosar de evaziune fiscală de câteva zeci de milioane de lei.

Acuze grave și pentru Nelu Iordache

2012 poate fi denumit „anul infrastructurii“ nu doar prin prisma celor 165 de km de autostradă dați în circulație, ci și din perspectiva evenimentelor în domeniu. Pe lângă intrarea în insolvență a companiei Confort, deținută de Georgică Cornu, încheierea anului a culminat cu arestarea patronului Romstrade, Nelu Iordache. În noiembrie 2012, milionarul a fost arestat preventiv și apoi trimis în judecată sub acuzații de fraudă cu fonduri europene: înșelăciune, fals, spălare de bani și delapidare. Înainte cu un an, Romstrade raporta o cifră de afaceri de aproape 540 milioane de euro, având peste 1.600 de salariați.

Odată cu arestarea omului de afaceri, Romstrade a început să piardă contract după contract. Mai întâi cel de construcție a primului lot de autostradă de la Nădlac la Arad, unde au și existat fraudele comise, conform anchetatorilor, mai apoi cel privind realizarea pasajului de la Mihai Bravu din Capitală etc.Transalpina este un alt contract de sute de milioane de lei, bani care ar fi putut redresa cât de cât Romstrade, însă administratorul judiciar nu a putut să mobilize echipa constructorului pentru a finaliza lucrările. Astfel, a ajuns ca Romstrade să fie “purtată”  de la un administrator la altul, dar fără succes. Cu doar o lună înainte de arestare, Nelu Iordache era prezent în TOP 300 Capital cu o avere de 70-75 milioane de euro, ocupând locul 72 din clasament. Anul trecut, chiar și aflat după gratii, omul de afaceri a continuat să fie prezent în TOP 300 cu o avere de 30-32 milioane de euro, datorită celorlalte businessuri deținute, care între timp au fost înstrăinate.

Contactat de Capital, Nelu Iordache ne-a precizat că nu mai deține nicio firmă, deși, conform datelor Registrului Comerțului, omul de afaceri mai este acționar în câteva firme. “Fac zero lei” – spunea Nelu Iordache, precizând că nici card bancar nu mai are. “Trăiesc pe banii soției”, ni s-a destăinuit omul de afaceri întrebat fiind ce avere mai deține în prezent.   

Practici ilegale la obținerea de contracte

Un alt milionar aflat pe lista “regilor detronați” este Beniamin Rus. Selina SRL a intrat anul acesta în insolvență, fiind implicată, în toamna anului trecut, într-un scandal legat de o posibilă mită pe care un angajat al companiei ar fi încercat să i-o ofere ministrului transporturilor de la acea vreme Dan Șova. Social-democratul, la întoarcerea în țară după o vizită în China, a anunțat că a depus plângere penală la DNA împotriva reprezentantului unei mari companii care, în timpul vizitei făcute în China, a încercat să îl mituiască pentru a obţine un contract vizând construcţia unui tronson de autostradă. La finele anului trecut, compania deținută de Beniamin Rus avea 576 de angajați și o cifră de afaceri de doar 70 milioane de lei, cu aproape 50% mai mică față de anul anterior.

În insolvență a intrat și Vectra Services, companie deținută de milionarul Marcel Butuza. Zvonuri de faliment au început să circule încă din toamna anului trecut, iar datele financiare confirmă cele publicate de revista Capital. În 2013, brașovenii de la Vectra au intrat pe pierderi de 9,7 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 153 milioane de lei, cu 45% mai mică față de anul de glorie 2011. În ediția din acest an a TOP 300, Marcel Butuza se află în clasament pe locul 189 cu o avere estimată la 29-30 milioane de euro.

Și Theodor Berna continuă să fie prezent în TOP 300 Cei mai bogați români, chiar dacă se află în arest de câteva luni. Tehnologica Radion și-a cerut în luna septembrie insolvența, la doar trei săptămâni de la arestarea lui Theodor Berna. Compania avea anul trecut peste 2.000 de salariați, cu aproape 500 mai puțini decât în anul 2011.

Dacă unii cad, alții se ridică. În acest domeniu există și companii deținute de milionari, prezenți în TOP 300 Capital, care au avut o evoluție bună anul trecut.

Despre aceștia poți citi începând de vineri, 7 noiembrie, în TOP 300 Cei mai bogați români.