“Pentru cei care nu ştiu, celebra OUG 57/2015 care stabilea salarizarea bugetarilor pe 2016 şi desfiinţarea practic a prevederilor de bază din Legea pensiilor militare de stat a fost întărită prin ordonanţele de urgenţă 20 şi 99/2016, date de Guvernul Cioloş, şi OUG 9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017, prorogarea unor termene, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative, dată de Guvernul Grindeanu. Acestea i-au nemulţumit atât pe bugetarii civili şi militari sau poliţişti, cât şi pe rezervişti. Ajutoarele la trecerea în rezervă au mai fost suspendate un an, iar trecerea la salariul de bază minim de 1.450 lei este refuzată militarilor angajaţi pe bază de contract din SRI, MApN şi MAI, ca şi mai vechilor agenţi de poliţie (cărora sporurile le-au fost băgate în salariu, aşa cum, nouă, rezerviştilor, ne-a fost băgată ilegal în baza de calcul partea civilă a pensiei)”, afirmă sindicatele din poliţie, într-un comunicat de presă.

Şi poliţişti din mai multe judeţe ale Transilvaniei protestează joi în faţa Prefecturii Cluj.

Potrivit liderului de sindicat Constantin Mandache, de la intrarea în vigoare a legii, agenţii mai tineri au primit salariul corespunzător, însă cei mai în vârstă, cu 10-20 de ani vechime, nu au primit nicio mărire de salariu. Liderul de sindicat a explicat că în alte instituţii bugetare au existat asemenea creşteri, la tot personalul, astfel că se doreşte ca şi poliţiştii să primească măririle salariale considerate oportune.

"Noi am fost la masa negocierilor la Ministerul Muncii, sindicatele din MAI, în 6 martie, şi acolo ne-au minţit că se aplică. În loc de 600 de lei salariul de referinţă rămas la nivelul anului 2009, se va schimba şi va fi 1.450. La unii dintre colegi, cei tineri, s-a aplicat această metodă, la cei mai în vârstă, cu 20 de ani vechime, nu s-a cunoscut nimic la salariu. Dacă a crescut salariul minim brut pe economie trebuie să se aplice şi poliţiştilor, ceea ce nu s-a întâmplat. În celelalte instituţii bugetare s-a aplicat, dar asta nu ne interesează pe noi, fiecare suntem cu familia sa ocupaţională. Vrem ca tuturor poliţiştilor din România să ni se aplice HG nr. 1/2017", a spus Constantin Mandache.

Potrivit acestuia, în cadrul Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie din România, care este afiliat la Federaţia Sindicatelor Democratice a Poliţiştilor "Alexandru Ioan Cuza" s-au făcut unele calcule din care reiese că măririle salariale ar fi cuprinse între 800 şi 1.400 de lei, pentru agenţii cu vechime mai mare, de 10-20 de ani. “În Poliţia Română, din decembrie 2009 nu s-a mai schimbat nimic la salariu. (…) Aşteptăm să fim chemaţi la masa tratativelor", a mai spus Mandache.

Protestul de la Cluj, unde sunt aşteptaţi, pe tot parcursul mai multor ore, să participe agenţi de poliţie din judeţele Bihor, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, va dura până la ora 16,00. Agerpres