Perle Bacalaureat 2021: Cele mai tari gafe la examenul de Limba Română

În cadrul subiectului III al examenului de Bacalaureat 2021 la Limba și Literatura Română, elevii de la profilul real au trebuit să prezinte particularitățile unei nuvele studiate, în timp ce elevii de la pofilul uman au trebuit să prezinte particularitățile unui personaj din nuvelă.

Următoarele perle, adunate de profesorii care au corectat lucrările, au ca subiect nuvela ”Moara cu noroc”, scrisă de Ioan Slavici și nuvela ”Alexandru Lăpușneanul” a lui Costache Negruzzi.

Perle Bacalaureat 2021: ”Lăpușneanu era crud și ofticos”

Acestea sunt o parte din perlele de la examenul de Bacalaureat susținut în acest an, adunate de profesorii corectori:

  • „Ana l-a iubit pe Ghiță, apoi și pe Lică, care era mai bogat, dar bărbatul ei gelos a băgat cuțitu-n ea, iar Lică nepăsător l-a ras pe hangiu fugind cu banii pe un cal găsit în șură”.
  • „Ghiță, Lică și Ana sunt niște personaje tragice care mor din vina lor. Autorul ne arată că așa se întâmplă dacă faci afaceri cu porci și alte animale”.
  • „La moara cu noroc, Ghiță n-a avut deloc noroc, s-a înfuriat pe nevasta lui, că l-a înșelat cu Lică, șeful porcilor, a omorât-o scurt, dar și Lică l-a lichidat cu paloșul”.
  • „Ghiță și Ana trăiau fericiți la cârciumă, cu o mamă bătrână și niște copii, dar Lică invidios le-a luat banii și le-a dat foc fugind la vale cu fulgerele ploii”.
  • „Lăpușneanu a omorât o dată 47 de boieri, dar voia să mai omoare doi, că încă nu se săturase de ucis”.
  • „Lăpușneanu era crud și ofticos, că avea pică pe unii oameni, le lua ochii, urechile și mâinile și le înfigea în poarta cetății”.

Ce perle au fost scrise în anii anteriori

Niciun examen de Bacalaureat la Limba și Literatura Română nu trece fără să fie găsite câteva perle. Din neatenție sau neștiință elevii au reușit ă să scoată ”adevărate” perle.

  • „În cunoscuta baladă Miorița sunt descrise câteva întâmplări în care sunt implicate doi criminali, o oaie turnătoare, și un cioban ce șochează prin prostia lui.”
  • „Dacă nu era Mihai Viteazu să facă el România cu mânuţele lui cum l-a tăiat capu, şi bine la tăiat, nu aveau ăştia ce să fure azi.”
  • „Eu îl iubesc pe Radu Mazăre, pentru că e băiat de viață și e foarte bun în politică. A dus fetele la vot în costum de baie și face Învierea pe plajă. L-am prins odată în club amețit și a dat noroc cu mine, nu s-a jenat.”
  • „N-am model că nu prea citesc. O să am până în sesiunea de toamnă. Dar cred că dați alt subiect.”