Semnal de alarmă chiar de Crăciun. Medicii avertizează cu privire la excesele alimentare și nu numai. Potrivit acestora, persoanele care se află într-un real pericol sunt cei cardiaci.

Mai exact, aceștia susțin că foarte multe persoane preferă să renunțe la tratamente pentru a gusta bucatele de sărbători, sau pentru a se delecta cu un pahar de vin sau de șampanie.

În acest context, medicul cardiolog Adrian Tase subliniază faptul că un pahar de șampanie este mai puțin periculos decât întreruperea unui tratament. „Este mai grav să întrerupi tratamentul decât un pahar de șampanie”, a avertizat Adrian Tase, medic cardiolog.

În ceea ce privește alimentele periculoase, medicul susține că în niciun caz carnea de porc nu trebuie consumată seara, având în vedere conținutul mare de colesterol.

„Carnea de porc are colesterol, mai ales seara. Este vorba de excesul de sare, șorici, piftie, dulciuri, cozonac”, a mai afirmat medicul.

La rândul său, șefa Serviciului de Ambulanță Argeș a adăugat că cele mai bune metode de a avea sărbători cu sănătate sunt prevenția și autocontrolul, menționând că masa de Crăciun trebuie să conțină și frcute, dar și lactate.

„Consumul de alcool să fie ponderat, să fim atenți la masa de Crăciun să fie bogată și cu fructe, lactate”, a precizat Luminița Paul, șefa Serviciului de Ambulață Argeș.

Lista alimentelor periculoase de Crăciun

Totodată, medicii recomandă porții de mâncare mici, dar și un consum mare de apă, în contextul în care apa hidratează, dar și reduce pofta de mâncare. Referitor la indigestie, medicii subliniază faptul că printre simptomele indigestiei alimentare se numără și dureri abdominale, greață și balonare.

Amintim faptul că recent, specialiștii au realizat un studiu referitor la cele mai periculoase ingrediente de pe masa de Crăciun. Printre ele se numără acidul citric (E 330), un agent de reglare a acidității care este la fel de periculos și se regăsește în sucuri și nu numai. Acesta nu este recomandat persoanelor care suferă de boli cardiovasculare sau renale, dar nici pentru cei care au probleme cu digestia.

Totodată, un alt ingredient prezent în foarte multe alimente consuma de Crăciun este caragenanul (E407) este un gelifiant, agent de îngroșare. Și în acest caz, cerctătorii au constatat riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar. De menționat este faptul că la nivel european, el este interzis a fi utilizat în formulele pentru bebeluși din motive de precauție.

Un alt ingrediente periculos este monoglutamatul de sodiu (E621), care este un potenţiator de gust şi aromă. El provoacă reacţii alergice, dureri de cap şi de gât, ameţeală, greaţă, diaree şi poate bloca asimilarea vitaminei B6 şi a calciului, fiind regăsit în foarte multe produse pe care le avem pe masa de Crăciun.