Un grup de cercetători americani a pus la cale un atac teoretic care încearcă să submineze modul în care computerele implicate în Bitcoin transferă informaţia. Planul acestora se bazează pe faptul că în cadrul sistemului Bitcoin se pleacă de la premisa că toţi participanţii implicaţi în generarea monedei virtuale sunt cinstiţi.

Un astfel de atac ar putea avea deja loc, spun cercetătorii americani care au descoperit vulnerabilitatea.

„Bitcoin este compromis“, scrie profesorul Emin Surer, unul dintre oamenii de ştiinţă de la Universitatea Cornell care a dezvoltat atacul, într-o postare pe blog în care descrie vulnerabilitatea monedei digitale.

Slăbiciunea descoperită de Surer şi de doctorul Ittay Eyal este fundamentală pentru modul în care funcţionează Bitcoin şi apare în procesul de creare de noi Bitcoini. Noile monezi Bitcoin sunt generate, pe baza unei formule predeterminate, de mii de calculatoare care rezolvă probleme matematice complexe.

Aproximativ la fiecare zece minute un grup implicat în rezolvarea acestor puzzle-uri matematice este recompensat cu Bitcoini. Procesul este cunoscut sub denumirea de „minare“, deoarece, asemenea minerilor, cei care iau parte la proces trebuie să cearnă mult grohotiş pentru a găsi o pepită valoroasă. De îndată ce noile monede sunt descoperite, vestea circulă şi toată lumea începe să lucreze la următorul puzzle. Un Bitcoin valorează acum circa 145 dolari.

Atacul Cornell implică un grup mare de „mineri“ care nu anunţă când sunt recompensaţi cu noi Bitcoini. Acest grup „egoist“ de minieri începe imediat să lucreze la un alt algoritm criptat care îi va aduce în cele din urmă o altă răsplată. În acest fel, grupul este în avantaj, pentru că celelalte grupuri miniere vor lucra la un puzzle care a fost deja rezolvat. Prin folosirea acestui avantaj şi fiind atent atunci când lansează informaţia despre noii Bitcoini obţinuţi, grupul ar putea prelua gradual controlul întregului sistem de generare a monedei digitale.

Cei doi cercetători au subliniat faptul că există deja grupuri de „mineri“ suficient de mari încât să poată pune la cale un atac egoist asupra reţelei. Ei au propus actualizarea reţelei pentru a limita dimensiunea grupurilor miniere şi a face întregul sistem mai puţin predispus la asemenea atacuri.

Vitalik Buterin, editor tehnic la Bitcoin Magazine, a declarat că atacul este „extrem de teoretic“, deoarece nu există în prezent software-ul care să poată transforma un grup minier onest într-unul egoist.

În prezent, software-ul Bitcoin distribuie întregii comunităţi informaţii despre ce face fiecare grup minier în parte. Pentru ca un grup să devină ostil ar trebui să schimbe acest program fundamental de funcţionare al Bitcoin cu scopul de a manipula fluxul de informaţii.
SURSA: BBC

Citiți și:

Bitcoin alimentează economia subterană Bitcoin este o monedă digitală creată pe infrastructură peer-to-peer (P2P), pentru tranzacţii financiare anonime şi descentralizate. Tranzacţiile sunt efectuate pe servere proprii, numite minerii Bitcoin, care sunt folosite pentru a contribui la schimbul şi prelucrarea monedelor Bitcoin. Această infrastructură se bazează pe o reţea de computere conectate, care servesc ca resurse ce permit mineriilor Bitcoin să funcţioneze. Banii virtuali pot fi convertiţi ulterior în alte monede sau pot fi folosiţi pentru a plăti pentru bunuri şi servicii în magazinele online (moneda digitală bitcoin este reprezentată de litera minusculă “b”, iar infrastructura Bitcoin este reprezentată de litera majusculă “B”).