Șoriciul de porc este una dintre cele mai așteptate bunătăți în perioada Crăciunului. Chiar dacă are multe beneficii pentru sănătate, medicii atrag atentia asupra consumului acestui aliment atât de preferat de români. Specialiștii au spus, în repetete rânduri, că șoriciul nu este recomandat să fie mâncat în exces și că nu trebuie să exgeram cu mâncatul lui, pentru ca este foarte periculos pentru sănătate. Asta, pentru că, la fel ca în cazul pielii de pui, șoriciul conține foarte multe toxine și este extrem de caloric.

Șoriciul de porc este caloric, are conținut mare de grăsimi și proteine, dar mai multe proteine de calitate inferioara, cum este colagenul. În plus, el se digeră greu și nu e indicat să fie consumat în cantități mari. El trebuie să nu fie mâncat de persoanele care sufera de afecțiuni hepatice, biliare sau pancreatice.

Cât de mult îngrașă

În plus, pentru că o gustare formată din 100 de grame de şorici de porc poate însemna multe calorii pentru siluetă. Dacă răzuiţi cât se poate de mult grăsimea de sub stratul de piele, numărul caloriilor va scădea considerabil. În 100 de grame de şorici de porc se regăsesc 563 de calorii; 35 de grame de grăsimi; 63 de grame de proteine; 3 grame de sodiu; 80 mg potasiu și < 0,5 grame carbohidraţi.

Pericolul ascuns atunci când mânânci șorici. Cum trebuie să fie carnea de porc

Trebuie să avem în vedere, însă, și riscurile la care ne expunem mai ales în situația în care carnea și celelalte produse pe care le consumăm provin din surse neautorizate. Cea mai frecventă boală în această perioadă, cauzată de consumul produselor din carne de porc este trichineloza. Ea este cauzată de un vierme care se ascunde în carnea de porc, mistreț sau urs, Trichinella spiralis. Această larvă poate fi îndepărtată numai în urma perparării cărnii la temperaturi de minimum 70 de grade Celsius.

Tăierea porcului de Crăciun trebuie făcută în condiții de maximă igienă, iar carnea nu trebuie lăsată prea la căldură, pentru că acest lucru conduce la înmulțirea bacteriilor. Dacă nu este gătită imediat, carnea trebuie ținută la rece. Pârlitul porcului este, totodată, un proces foarte important. Șoriciul ne poate cauza boli neașteptate, în cazul în care nu este pregătit în condiții ideale. Părul care rămâne nepârlit poate cauza boli grave, precum hepatita A și E. Virușii hepatici se pot dezvolta pe șorici, pe lângă firele de păr nearse. Atenția trebuie să fie cu atât mai mare cu cât șoriciul este preferatul copiilor, iar aceștia sunt mai predispuși la contactarea acestor tipuri de hepatită decât adulții.