Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila a vorbit despre situația în care se află România care a depășit media europeană după numărul de infectări la suta de mii de locuitori. În acest moment țara noastră situându-se pe locul trei.

El a spus în ce condiții cetățenii statelor UE ar putea circula fără să stea 14 zile în carantină.

„Trebui să privim cu foarte multă seriozitate și preocupare. Contează și procentul de teste pozitive din total, 6%. Cred că e cel mai mare procent înregistrat până acum, chiar mai mult decât cu o zi în urmă, când aveam 5%.

Depinde foarte mult de noi dacă ajungem la această medie europeană, pentru că, pe viitor, există posibilitatea ca călătoriile între statele membre să fie posibile mai ales acolo unde statele sunt sub media Uniunii Europene. Ele vor fi posibile oricum, dar mă refer la chestiunea legată de izolare. Cred că toți cetățenii români care își doresc să călătorească în această vară, vor să călătorească în condiții de comfort și nu să fie într-un fel sau altul condiționați de această izolare de două săptămâni”, a comentat Alexandru Rafila, la Digi24.

El a vorbit și despre gradul de ocupare al secțiilor de Terapie Intensivă.

„Dacă acum circa 10 zile aveam cazuri active, internate în spital, în jur de 4.900, acum discutăm de 5.700 de cazuri active. Asta înseamnă că numărul de externări e mai mic decât numărul de cazuri nou înregistrate și respectiv internate în spital”, a spus Rafila.