Canicula a luat cu asalt Bulgaria. Termometrele au trecut de 40 de grade celsius, acestea fiind unele dintre cele mai mari temperaturi din ultimii nouă ani.

În urma valului de căldură, mai multe incendii majore de vegetație au izbucnit în cursul zilei de luni. Totodată, seceta și vânturile puternice au amplificat valul flăcări. Potrivit presei bulgare, casele locuitorilor nu au fost puse în pericol, însă situația este îngrijorătoare.

Sursa citată precizează că cel mai ridicat nivel de alertă meteorologică, codul roşu, a fost declarat în nouă dintre cele 28 de provincii ale Bulgariei. În același timp, potrivit DPA, alte două provincii se află sub incidenţa unui cod portocaliu, potrivit DPA.

În ceea ce privește zonele vizate, cele mai mari temperaturi au fost de 40 de grade Celsius și au fost înregistrate luni după-amiază în Sandanski, o localitate aflată la graniţa cu Grecia, precum şi în oraşele Plovdiv şi Ruse.

Peste 40 de grade în Bulgaria

În capitala ţării, Sofia, situația este la fel de îngrijorătoare. Temperaturile au urcat până la valoarea de 38 de grade Celsius, iar meteorologii avertizează că acest val de căldură extremă nu va scădea în intensitate până joi.

Amintim faptul că în cursul săptămânii trecute, aproximativ 60 de hectare de pădure au fost distruse într-un incendiu masiv care a izbucnit lângă Tvarditsa, în centrul Bulgariei. Pompierii au reuşit să controleze răspândirea flăcărilor, însă nu au putut să stingă acest incendiu, conform relatărilor media locale.

Totodată, pentru stingerea flăcărilor a fost nevoie de intervenția militarilor, dar și a voluntarilor care au ajutat pompierii. Un elicopter a fost și el prezent pentru a ajuta la lichidarea incendiului. Potrivit DPA, incendiul ar fi izbucnit de la o groapă de gunoi.

Tot săptămâna trecută, alte incendii, pe suprafeţe mai mici, erau de asemenea active în sud-vestul Bulgariei, meteorologii precizând că temperaturile se vor menține în continuare ridicate, pericolul de incendii fiind ridicat.