După aceea, un reprezentant al administraţiei prezidenţiale de la Kiev a precizat, sub rezerva anonimatului, că discuţia telefonică dintre cei doi lideri a fost una dificilă şi a durat o oră şi jumătate.

„Există o problemă cu Rusia. Ruşii ameninţă să atace şi ne cer să recunoaştem republicile separatiste, precum şi să renunţăm la NATO şi UE”, a declarat respectivul oficial ucrainean.

Un alt oficial de la Kiev, apropiat preşedintelui Poroşenko, a recunoscut că administraţia ucraineană nu a mai avut contacte cu Kremlinul timp de mai mult de o săptămână, după summitul G20 de la Brisbane.

„Dacă înainte, Poroşenko şi Putin vorbeau aproape zilnic la telefon, în plus, mai comunicam şi prin intermediari, acum orice contact a încetat. Noi nu înţelegem ce au pus la cale ruşii”, a afirmat oficialul de la Kiev.

„Din cauza faptului că avem un conflict militar în estul ţării, nimeni nu ne va primi în Alianţa Nord-Atlantică. În schimb, Putin se va înfuria”, remarca oficialul din anturajul preşedintelui ucrainean.

Mai mult, joia trecută a izbucnit un scandal în timpul şedinţei grupului de lucru însărcinat cu pregătirea acordului de coaliţie. Motivul ar fi fost acela că facţiunea lui Poroşenko – Blocul Petro Poroşenko – a refuzat să semneze documentul care stipula aderarea Ucrainei la NATO ca fiind una dintre priorităţile noii coaliţii de guvernământ. Celelalte partide au apărat însă acest punct şi el a rămas în varianta finală a acordului de coaliţie.

Vinerea trecută, la întâlnire cu activişti ai Maidanului, preşedintele Poroşenko a dat de înţeles că este foarte nemulţumit.

„Credeţi că aţi făcut bine, dar, de fapt, doar mai rău. NATO va face în curând o declaraţie că nu ne poate accepta. Voi vorbi acum despre aceasta cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden ca să nu facă această declaraţie”, a spus Poroşenko.

Joe Biden se afla în acel moment într-o vizită la Kiev.