Situaţia este pe cale să degenereze aproape de graniţa României. Rusia nu se dezminte şi a făcut o adevărată demonstraţie de forţă.

Aproape 200.000 de soldaţi trimişi la graniţă

Uniunea Europeană se teme de un eventual incident după desfăşurarea a 150.000 de militari ruşi. Este ”cea mai masivă desfăşurare înregistrată” la frontiera Rusiei cu Ucraina, relatează AFP.

”Există riscul une escaladări, după desfăşurarea a 150.000 de militari ruşi la frontiera cu Ucraina. Este vorba despre cea mai masivă desfăşurare la care am asistat vreodată.

Este îngrijorător. Nu sutem la adăpost de un incident”, a declarat Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Josep Borrell la finalul unei reuniuni prin videoconferinţă cu miniştrii de Externe UE.

Rusia ar putea fi sancţionată

Borrell a refuzat să dezvăluie sursa acestei informaţii. ”Această consolidare trebuie să înceteze şi cerem Rusiei dezescaladarea”, a subliniat şeful diplomaţiei europene. Ucraina se teme de faptul că Kremlinul caută un pretext să o atace.

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba şi-a informat, în cadrul acestei videoconferinţe, omolgii din UE cu privire la ultimele evoluţii la frontieră. Kuleba a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter că le-a propus Celor 27 ”un plan în etape cu privire la modul în care Moscova să fie descurajată să continue escaladarea”.

”Elementul-cheie este pregătirea unor noi serii de sancţiuni sectoriale. Sancţiunile individuale nu mai sunt suficiente”, consideră el.

Însă europenii au decis să tempereze. ”Nu ne îndreptăm, pentru moment, către noi sancţiuni. Nu este ceea ce se conturează”, i-a răspuns Borrell. ”Noi am felicitat Ucraina pentru reacţiile sale măsurate şi am susţinut suveranitatea şi integritatea sa teritorială. UE nu va recunoaşte anexarea Crimeei” de către Rusia în 2014, a subliniat el.