Percheziții joi în Timișoara, la societatea de termoficare Colterm, subordonată Primăriei municipiului Timişoara, într-un dosar de delapidare şi infracţiuni de fals.

Surse apropiate anchetei au precizat că este vorba de un dosar mai vechi, iar ancheta este coordonata de procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara, scrie Agerpres.

Amendă de 21 de milioane de euro pentru Colterm

Recent, societatea de termoficare Colterm a fost amendată cu echivalentul a 21.000.000 de euro, pentru că nu a achiziţionat certificatele verzi, antipoluare, până la data de 30 aprilie.

Administraţia Fondului pentru Mediu a amendat compania de termoficare din Timişoara, Colterm, cu suma de aproximativ 21 de milioane de euro pentru că nu a achiziţionat certificate de CO2. Administraţia locală anunţa, anterior, că va contesta această amendă. „Amenda primită de Colterm este sancţiunea pentru 20 de ani de iresponsabilitate, incompetenţă şi clientelism politic”, a afirmat primarul Dominic Fritz, relatează News.ro.

De ce a primit amenda

La sfârşitul lunii aprilie, compania de termoficare din Timişoara, Colterm, nu a cumpărat decât 70.000 din cele 270.000 de certificate aferente emisiilor de CO2. Marţi, Administraţia Fondului de Mediu a amendat Colterm cu aproximativ 21 de milioane de euro, bani pe care compania de termoficare din Timişoara nu îi deţine.

Conform documentului, pentru a nu ajunge în această situaţie, Colterm ar fi trebuit să mai cumpere 201.463 din certificatele pentru emisii de CO2, aferente anului 2020. Faptul că acestea nu au fost achiziţionate până în 30 aprilie a atras după sine o amendă de aproape 107 milioane de lei, ceea ce înseamnă peste 21 de milioane de euro.

În plus, compania are în continuare obligaţia de a cumpăra certificatele restante, a căror valoare se ridică la aproximativ 44 de euro pe bucată.

Conform Codului de procedură fiscală, împotriva acestei sancţiuni se poate face contestaţie, care se depune în termen de 45 de zile de la comunicare, la organul fiscal emitent, sub sancţiunea decăderii.

Ce spunea Dominic Fritz

”Amenda primită de Colterm este sancţiunea pentru 20 de ani de iresponsabilitate, incompetenţă şi clientelism politic. Nu Primăria a fost amendată, ci Colterm, dar amenda priveşte şi modul în care Primăria a gestionat, în ultimii ani, situaţia. A îndatorat fiecare timişorean către Colterm şi a ascuns cetăţenilor adevărul despre finanţele companiei. Eu nu voi face acelaşi lucru. De când sunt primar am început să achităm nu doar subvenţiile actuale, din care s-a plătit gaz, ci şi datoriile istorice către Colterm şi creditul pentru certificatele CO2 din 2019.

Am dat peste 90 milioane de lei anul acesta către Colterm, în primele luni, mai mult decât tot anul trecut. Doar în aprilie am virat o tranşă de 16 milioane de lei, plată pentru un HCL din 2019, cu care Colterm a putut cumpăra certificatele pentru CET Centru, unitatea din centru fiind modernizată în conformitate cu cerinţele UE, în acest moment”, a transmis primarul Dominic Fritz, într-un comunicat de presă.

Edilul a spus că nu a găsit bani în bugetul anului trecut pentru plata datoriilor.

”Nu am găsit în bugetul anului trecut bani pentru plata datoriilor către Colterm care să permită companiei să cumpere, încă din 2020, certificatele CO2 aferente. Problema a fost aruncată până după alegeri de fostul primar, iar preţul certificatelor s-a dublat de atunci. Mai există şi 70 milioane facturi neplătite la EON, pentru care Primăria dlui Robu a garantat, la limita legii, iar pentru 50 milioane dintre ele Primăria ar putea fi executată silit în orice moment.

În ultimele două luni am discutat cu membrii guvernului, cu vicepremierul Dan Barna şi cu premierul Florin Câţu, o suplimentare pentru reechilibrarea bugetului local din care urma să mai plătim o tranşă din datoriile istorice. Astfel, Colterm ar fi putut cumpara certificatele CO2 pentru anul trecut şi angaja investiţii”, a mai transmis Fritz.

Dominic Fritz a dat vina pe preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, care recent anunţase că Guvernul a alocat o sumă de bani pentru achiziţionarea de certificate pentru emisii de CO2, şi a spus că acest lucru a avut ca efect blocarea demersurilor.

”Tot acest efort a fost aruncat în aer de Alin Nica, printr-o postare pe Facebook în care se lăuda că a rezolvat problema banilor. Publicitatea făcută în jurul acestor discuţii, purtate până în acel moment, cu discreţie şi responsabilitate, a avut ca efect blocarea demersurilor, iar Hotărârea de Guvern nu a fost adoptată până acum.

Am fost extrem de dezamăgit că, pentru preşedintele Consiliului Judeţean, a fost mai importantă popularitatea lui pe Facebook şi în partid decât Timişoara. Cei 106 de milioane de lei primiţi amendă se adaugă celor 320 de milioane, pe care Colterm le datorează statului şi furnizorilor. Nu e singura companie de termoficare care primeşte amendă pentru certificatele CO2, s-a întâmplat şi la Oradea, dar asta nu ne încălzeşte cu nimic. Timişoara are în continuare nevoie de susţinerea guvernului în faţa acestor datorii istorice uriaşe care ameninţă, în mod direct, dezvoltarea oraşului”, a mai transmis Fritz.

Primarul municipiului Timişoara este convins că există un viitor pentru termoficarea centralizată a oraşului.

”Spun cât se poate de clar: vremurile în care Colterm trăia, necondiţionat, pe banii primăriei au trecut. În acelaşi timp, cred cu fermitate că există un viitor pentru termoficarea centralizată a Timişoarei. În perioada următoare, încheiem acordul cu Banca Mondială pentru reorganizarea Colterm.

Cu sprijinul Băncii, vom repune pe picioare sistemul de termoficare al Timişoarei într-o nouă formă, care răspunde tranziţiei verde europene. Vom depune un proiect de modernizare a termoficării şi prin PNRR. La finalul acestor procese, Colterm ar trebui să fie o companie viabilă şi economic şi ecologic. În viitor, ar trebui să vindem certificate CO2 pentru că producem energie şi căldură verde, nu să le cumpărăm cu banii copiilor noştri”, mai transmite Dominic Fritz.

Foto: Timiș Plus