„Activităţile se desfăşoară în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, rambursări ilegale de T.V.A. şi spălare de bani în domeniul livrărilor intracomunitare de produse alimentare. Din cercetări a reieşit că, în perioada 2010 – 2015, reprezentanţii unor societăţi comerciale cu sedii în judeţul Călăraşi şi în Bucureşti, ar fi conceput şi implementat un mecanism de sustragere de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, prin efectuarea de livrări intracomunitare fictive de mărfuri”, precizează Poliţia Română.

Suspecţii sunt bănuiţi că ar fi folosit documentaţie falsă: facturi fiscale, documente de transport, folosind societăţi comerciale de tip „fantomă” din afara statului român, mai exact din Bulgaria şi Cipru.

Poliţia română informează că cei în cauză ar fi livrat fictiv produse alimentare către aceste firme fantomă, însă în realitate le-ar fi vândut prin intermediari, cu documente fictive sau „la negru” pe teritoriul României, evitând în acest fel T.V.A datorată bugetului de stat, paguba totală adusă bugetului de stat fiind în valoare de aproximativ 14.500.000 de lei, iar suma rezultată din spălarea banilor fiind de 65.000.000 de lei.

Vor fi puse în executare 45 de mandate de aducere, persoanele depistate urmând a fi duse la audieri.