Percheziții în Belarus. Ţara a fost scena mai multor luni de manifestaţii fără precedent contra realegerii în luna august a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, pe fondul acuzaţiilor de fraude electorale masive.

Regimul belarus a replicat cu valuri de arestări în masă, violenţe ale poliţiei şi arestarea sau exilul principalilor reprezentanţi ai mişcării de protest.

Marţi, poliţia a efectuat noi percheziţii contra a 22 de persoane, printre care preşedintele Asociaţiei belaruse a jurnaliştilor, Andrei Bastunţ, lideri sindicali şi militanţi pentru drepturile omului, potrivit Centrului pentru apărarea drepturilor omului Viasna, ale cărui birouri locale au fost şi ele vizatem informează France Presse.

Percheziții în Belarus. Comitetul de anchetă belarus este însărcinat cu anchetele penale în țară

Comitetul de anchetă belarus, care este însărcinat cu anchetele penale în ţară, a explicat că aceste raiduri au avut loc în cadrul investigaţiei sale asupra finanţării şi organizării unor ”acţiuni ce aduc atingere gravă ordinii publice”.

Săptămâna trecută, Lukaşenko a afirmat că a înfrânt un ‘Blitzkrieg’ efectuat de Occident şi de opoziţie împotriva regimului său, cu referire la mişcarea de contestare din Belarus.

Potrivit Asociaţiei jurnaliştilor din Belarus, 477 de jurnalişti au fost arestaţi anul trecut în ţară, dintre care mai mulţi au făcut obiectul unor anchete penale.