Cu 643 miliarde de dolari cheltuieli planificate, acest proiect de buget depăşeşte cu aproape patru miliarde de dolari ceea ce a cerut preşedintele Barack Obama, notează AFP. De asemenea el este mai mare cu opt miliarde faţă de nivelul stabilit vara trecuta printr-un acord bugetar între cele două părţi.

Astfel, republicanii majoritari în Cameră au ignorat ameninţarea de veto din partea preşedintelui Obama, care a vrut un respect pentru acordul de buget. Proiectul de lege acordă un pachet de 554 de miliarde de dolari pentru cheltuieli de funcţionare a Departamentului Apărării şi unul de 88,5 miliarde pentru operaţiunile militare americane din Afganistan.

El conţine de asemenea un pasaj ce autorizează o eventuală utilizare a forţei împotriva regimului iranian ”dacă este necesar”, adică în cazul în care acesta ar ameninţa Statele Unite sau pe aliaţii lor cu arme nucleare. În afară de cel în legătură cu Iranul, textul adoptă de asemenea poziţii controversate faţă de Coreea de Nord. Astfel, un amendament aprobat de Cameră ar permite desfăşurarea de arme nucleare tactice în Peninsula Coreea, un gest considerat ‘periculos şi imprudent’ de democratul Adam Smith, cel mai înalt responsabil al partidului preşedintelui în Comisia de Apărare.

Potrivit lui Smith, textul este de asemenea ”provocator” faţă de China şi Rusia. Smith s-a declarat însă ”în general” satisfăcut de textul adoptat.
Sursa: Agerpres