Preşedintele Trump a cerut pe 28 ianuarie Pentagonului ca într-un termen de 30 de zile să-i prezinte un astfel de plan. 

Potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului Apărării, Jeff Davis, documentul înaintat preşedinţiei este de fapt schiţa unui plan mai amplu şi are în vedere lupta împotriva grupării Statul Islamic şi a altor mişcări islamiste nu doar în Irak şi Siria, ci şi în întreaga lume. 

El a mai anunţat că secretarul apărării, Jim Mattis, va discuta tot luni despre acest plan cu oficialii de rang înalt din cadrul administraţiei de la Washington.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a promis luni o creştere substanţială a bugetului destinat apărării şi a celui pentru infrastructură, iar pentru asigurarea acestei creşteri urmează să fie diminuate cheltuielile în alte domenii, informează agenţiile AFP şi Reuters.

'Vom face mai mult cu mai puţine resurse şi vom face guvernul eficient şi responsabil', a spus Trump în timpul unei reuniuni cu guvernatorii. Vorbind despre un buget 'pentru securitate naţională', liderul de la Casa Albă a asigurat la această întâlnire că îşi va respecta 'promisiunea de a proteja americanii'. 

Bugetul pe anul în curs 'va include o creştere istorică a cheltuielilor Apărării' pentru a ne 'reconstrui' armata, a insistat Trump. 

El a menţionat că în discursul pe care-l va susţine marţi în faţa Congresului va vorbi şi despre planurile sale privind infrastructura. Trump a subliniat de asemenea că, pe lângă armată şi lucrările de infrastructură, va propune o creştere substanţială şi a fondurilor alocate siguranţei publice. 

'Veţi afla mai multe mâine seară', a spus el despre acest discurs pe care-l descrie drept 'un eveniment major, un mesaj pentru lume despre forţa şi determinarea Americii în aceste vremuri periculoase'. 

În timp ce preşedintele vorbea la întâlnirea cu guvernatorii, un oficial de la Casa Albă a confirmat că bugetul apărării al SUA va fi suplimentat cu circa 54 de miliarde de dolari, sumă ce reprezintă o creştere de aproximativ 9% faţă de bugetul de anul trecut şi va fi obţinută prin reducerea bugetelor altor domenii, inclusiv printr-o diminuare considerabilă a ajutoarelor financiare oferite altor state. 

'Cele mai multe dintre agenţiile federale îşi vor vedea în consecinţă bugetul diminuat', a mai spus acest oficial când a fost întrebat despre informaţiile din presă ce fac referire la o scădere a bugetului Departamentului de Stat şi a agenţiei pentru protecţia mediului.

AGERPRES